15. 05. 2021.
Bivši premijer Republike Srpske saslušan u Tužilaštvu BiH

Bivši premijer Republike Srpske saslušan u Tužilaštvu BiH

Bivši premijer Republike Srpske saslušan u Tužilaštvu BiH

Bivši premijer Republike Srpske Aleksandar DŽombić saslušan je danas u Tužilaštvu BiH u svojstvu svjedoka u slučaju Bobar banke.

Džombić je rekao novinarima da su ga u Tužilaštvu pitali o poslovanju Bobar banke, stanju u banci u određenom vremenskom periodu i svemu što je doticalo poslovanje ove banke, uključujući prinudnu upravu.

Na konstataciju da je ostavio Bobar banku u “plusu”, Džombić je rekao da on nije rukovodio bankom, ali je za vrijeme njegovog mandata finansijski sektor bio stabilniji, dok je od svjetske krize 2008. godine finansijski sektor imao određene probleme.

“Da li je to bio razlog da se uđe u ovu fazu u koju se sada ušlo u to ne možemo tvrditi, ali su banke imale određene pritiske i narušavanje poslovanja”, kazao je on.

Odgovarajući na pitanja novinara, Džombić je rekao da su ga danas u Tužilaštvu pitali i za firmu “Unis” iz Dervente.

Džombić je rekao da će se odazvati kada god dobije poziv iz Tužilaštva, kao i sada.

Na pitanje da je u slučaju Bobar banke reagovao i predsjednik Srpske Milorad Dodik koji smatra da saslušanje Džombića i ministra finansija Srpske Zorana Tegeltije predstavlja novi pritisak na Srpsku, DŽombić kaže da se sada bavi privatnim poslovima, nije u politici i danas nije osjetio bilo kakav pritisak.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske prihvatila je u decembru prošle godine prijedlog privremenog upravnika Bobar banke Save Ševaljevića da se nad bankom otvori postupak likvidacije i oduzela joj dozvolu za rad.

Tegeltija izjavio ranije da je Vlada Srpske zainteresovana da bude utvrđena odgovornost za likvidaciju Bobar banke i istraženo ko je dodjeljivao kredite ovoj banci i privrednim subjektima koji ih nisu vraćali, te da li ima povezanih plaćanja sa stranim licima.

On tvrdi da institucije Srpske nisu dio procesa koji je doveo do likvidacije Bobar banke, te da odgovornost za nevraćanje kredita ne snose ni Agencija za bankarstvo, niti Investiciono-razvojne banke Republike Srpske

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender