18. 05. 2021.
Ivanić i Dodik: Došli smo do crvene linije preko koje Republika Srpska ne može ići

Ivanić i Dodik: Došli smo do crvene linije preko koje Republika Srpska ne može ići

Ivanić i Dodik: Došli smo do crvene linije preko koje Republika Srpska ne može ići

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić saglasili su se da je neprihvatljiva odluka o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, te istakli da srpski predstavnici u BiH ne treba da daju legitimitet rezultatima popisa do kojih bi se došlo na osnovu ove odluke.

– Ovo je crvena linija ispod koje RS ne može da ide, i to je protiv interesa i Republike Srpske i BiH – složili su se danas srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić i predsjednik Republlike Srpske, Milorad Dodik, na sastanku koji je održan u Banjaluci.

Dodik i Ivanić su ponovili stav o rezultatima popisa stanovništva u BiH, da se oko 200.000 nerezidentnih građana BiH koji žive i rade u inostranstvu, ne mogu uračunati u stanovnike BiH, jer bi to bilo urađeno s ciljem novog preglasavanja srpskog naroda u BiH i mijenjanja ustava i ključnih zakona.

– Ako se nastavi inaćenje i pokušaj preglasavanja Srpske, rezultati popisa neće biti validni. Ako ne dođe do dogovora, naši predstavnici u statističkim institucijama BiH ne treba da daju pristanak i omoguće legitimitet nezakonitim rezultatima popisa – rekao je Ivanić.

Ivanić i Dodik su saopštili da postoje saznanja i da se ”o tome uveliko priča u političkim krugovima” da je direktor Agencije za statistiku BiH, Velimir Jukić, odluku o nezakonitom objavljivanju rezultata popisa donio nakon pritisaka iz Tužilaštva BiH.

– Informacije govore da je sat vremena prije objavljivanja svoje odluke Jukić bio u Tužilaštvu – izjavio je Milorad Dodik. On je naglasio da je neprihvatljiva metodologija po kojoj je rađen popis i da neće biti primjenjiva za Republiku Srpsku, te da se nada da će stav o neprihvatljivosti popisa imati i predstavnici Srpske u institucijama na nivou BiH.

Dodik je dodao da će, ako se stvari ne poboljšaju, biti dat nalog Zavodu za statistiku Srpske da prekine komunikaciju sa statističkim tijelima u FBiH i na nivou BiH.

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender