17. 05. 2021.
Katastrofalne poplave pogodile centralnu i zapadnu Evropu

Katastrofalne poplave pogodile centralnu i zapadnu Evropu

Katastrofalne poplave pogodile centralnu i zapadnu Evropu

U poplavama izazvanim obilnim padavinama koje su ove nedjelje pogodile centralni dio Evrope nastradalo je najmanje devet osoba, a više njih se vode kao nestali. Poplave pogodile Njemačku, Francusku, Austriju…

Strahuje se da zbog polja niskog vazdušnog pritiska koje donosi jake kiše velikom dijelu Evrope od centralne Francuske, preko Belgije, Njemačke, južne Poljske do Rumunije, Moldavije i Ukrajine, meteorološka situacija neće biti bolja ni tokom vikenda.

U Njemačkoj su pronađena tijela četiri osobe koje su se udavile, a još četiri se vode kao nestale. Više hiljada kuća u Bavarskoj je ostalo bez struje.

Prethodno se u Baden Virtembergu udavilo četvoro ljudi, podsjeća AFP.

Kako prenosi BBC, neki dijelovi centralne Francuske doživjeli su najgore poplave u posljednjih sto godina. Tijelo starije žene pronađeno je u njenoj potopljenoj kući. Na hiljade ljudi evakuisano je u Francuskoj, a na hiljade je zvalo službu za vanredne situacije.

Velike poplave pogodile su dijelove Francuske a poplavljen je i jedan od najpoznatijih zamkova u dolini Loare, Šato de Šambor iz 16. vijeka, javio je AFP.

Tri osobe koje su bile zarobljene u poplavljenoj kući u mestu Zimbah am In na jugu Njemačke pronađene su mrtve, dok je u mestu Sup sir Loan u centralnoj Francuskoj nađena 86-godišnja starica koja se udavila u svom domu.

U Parizu je nekoliko šetališta pored Sene zatvoreno zbog visokog nivoa vode, a u Nemuru, na oko 80 kilometara južno od prestonice, stanovnici su danas evakuisani kada je reka Loang probila korito.

Prognoze meteorologa su nepovoljne pošto se kiša očekuje i narednih dana.

U centralnoj Francuskoj lokalno stanovništvo je posljednjih dana zvalo spasilačke službe 8.000 puta i tražilo pomoć zbog poplava.

Jake kišne padavine izazvale su poplave u dijelovima Gornje Austrije, prije svega u regionu Infirtel.

Brojne ulice su morale biti zatvorene, a u opštini Braunau zbog poplava nisu radile škole.

Zbog poplava brojni putevi ka školama nisu prohodni, zbog čega je nadležna vlast odlučila da zatvori obrazovne ustanove na jedan dan.

U srijedu su vatrogasci imali više od 350 intervencija.

Za vikend se prognoziraju obilne padavine u centralnoj Evropi, od Francuske do Ukrajine kada se očekuje da će za par sati pasti i 50 milimetara kiše na nekim mjestima.

Skoro 10.000 domova ostalo je bez struje, navodi BBC.

Neki putevi i željezničke linije su presečene, a škole su zatvorene.

(Mondo/agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender