18. 05. 2021.
Nove cijene u mobilnoj telefoniji: Saznajte koliko će vas koštati pozivi

Nove cijene u mobilnoj telefoniji: Saznajte koliko će vas koštati pozivi

Nove cijene u mobilnoj telefoniji: Saznajte koliko će vas koštati pozivi

Cijene mobilne telefonije u Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu od danas su snižene za 25 odsto prema drugim fiksnim mrežama u zemlji, a u zavisnosti od zone, od 47 do 70 odsto u pozivima ka inostranstvu.

Najveće pojeftinjenje odnosi se na zvanje udaljenih zemalja poput Amerike i Australije. Tako je prema nekim inostranim zemljama poziv ranije iznosio 2,95 KM po minutu, a da sada, po novom ckenovniku, iznosi 0,89 KM.

Tri telekom operatera u zemlji – “M:tel”, “BH telekom” i “HT Mostar” prihvatili su odluku Regulatorne agencije za komunikacije BiH da od 1. juna snize cijene mobilne telefonije.

Analiza RAK je pokazala da građani BiH plaćaju mnogo skuplju mobilnu telefoniju u poređenju sa susjednim zemljama. Na zahtjev Komisije za saobraćaj i komunikacije parlamenta BiH, koja je zaključila da se cijene moraju uskladiti sa cijenama u regionu, RAK je donio odluku o nižim cijenama.

Tako u Srbiji cijena pretplate jednog telekom operatera iznosi 1.095 dinara, što je oko 18 maraka, dok su građani RS i FBiH taj isti paket ranije plaćali 40 KM.

U prvoj fazi primenjivaće se tri mjere RAK BiH – niža cijena poziva iz mobilne mreže prema fiksnim mrežama, smanjenje cijena poziva ka inostranstvu i produženje roka važenja pripejd dopune od 10 maraka sa 50 na 90 dana.

U kompaniji “M:tel” “Novostima” je potvrđeno da je od juče na snazi novi cjenovnik u skladu sa odlukom RAK BiH.

– To konkretno znači da će naši korisnici sada razgovarati po još povoljnijim uslovima. Izmjene se odnose prvenstveno na smanjenje cijena ka drugim fiksnim mrežama u BiH i izjednačavanje sa cijenama u vlastitoj mreži, kao i na smanjenje cijena poziva ka inostranstvu, u zavisnosti od zone, i do 70 odsto – kazala je, za “Novosti”, portparol “M:tel” Milica Stojaković.

U “M:tel” navode da će za pripejd korisnike cijena poziva iznositi 0,20 KM po minuti razgovora, a za “Moj miks” korisnike 0,175 KM po minuti, sa PDV.

Novina je i da će sada pripejd dopuna od 10 KM i više vrijediti 90 i više dana, dok će od 1. jula cijena uspostave poziva za sve korisnike “M:tel” mobilne mreže biti ukinuta.

I u “BH Telekomu” su potvrdili da su snizili cijene mobilne telefonije prema fiksnim mrežama.

– Sada ova cijena iznosi dvadeset feninga po minuti. “BH telekom” je takođe snizio cijene prema fiksnim i mobilnim mrežama u međunarodnom saobraćaju. Možemo reći da se trenutno, u zavisnosti od mreže ili zemlje koju poziva, sniženja cijena kreće čak i do 47 odsto – kazala je Hidajeta Čomor iz “BH telekoma”.

Povećan broj bonusa

– Evidentan je povećan broj bonusa i količina mobilnog interneta, sve su to neke pozitivne stvari. Međutim, ono što je isto tako pozitivno je da su telekom operateri sarađivali i da su prije ovog formalnog stupanja na snagu preduzeli određene aktivnosti, kako bi izradili te pakete koji pružaju povoljnije uslove za krajnje korisnike – kazala je Amela Odobašić, šef Odsjeka za odnose s javnošću RAK.

Pozivi prema susednim zemljama

Razgovori sa korisnicima fiksne mreže u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj koštaju 0,52 KM sa PDV po minutu, a prema mobilnim mrežama 0,64 KM sa PDV po minutu. Korisnici M:tel fiksne mreže imaju pogodnost komunikacije prema Srbiji i Crnoj Gori, jer se pozivi ka tamošnjim fiksnim mrežama tarifiraju 0,3 KM za minut, a za razgovore ka Evropi 0,7 KM minut. Ukoliko zovu mobilne mreže u Srbiji ili Crnoj Gori, razgovori će se obračunavati po cijeni od 0,44 KM. Toliko će koštati i razgovori sa pretplatnicima mobilnih ili fiksnih mreža u Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender