06. 05. 2021.
Određene mjere zabrane za Sinišu Macana

Određene mjere zabrane za Sinišu Macana

Određene mjere zabrane za Sinišu Macana

Sud BiH odredio je Siniši Macanu, bivšem direktoru Agencije za identifikacione dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA), mjere zabrane.

Macanu je zabranjeno napuštanja mjesta boravišta, ne smije putovati, uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak granice  i obaveza povremenog javljanja državnom organu tri puta sedmično.

“Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti mjera zabrane vršit će se svaka dva mjeseca”, saopšteno je iz Suda BiH i dodaju da u slučaju da osumnjičeni prekrši izrečene mjere zabrane, može mu se odrediti mjera pritvora.

Macana Tužilaštvo BiH tereti za zloupotrebu položaja i nezakonitosti u procesu izbora poduzeća Muehlbauer, za učestvovanje u izradi osobnih dokumenata za građane BiH. Navedenim nezakonitostima, navedenom preduzeću omogućeno je da dobijanjem navedenog posla i formiranjem i određivanjem cijene dokumenata, stekne nezakonitu imovinsku korist. Vrijednost navedenog ugovora veća je od 100.000.000 KM.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender