09. 05. 2021.
Ovo je čovjek koji je izmislio Viber

Ovo je čovjek koji je izmislio Viber

Ovo je čovjek koji je izmislio Viber

Rijetko je koja pojava u savremenom digitalnom svijetu izazvala tako velike promjene u rekordno kratkom periodu. Viber je postao bitan segment online svakodnevnice, koriste ga uglavnom svi, a razlog je jednostavan – Viber je još uvijek besplatan.

Nastanak i početak djelovanja ovog servisa i dalje je misterija premda posljednjih mjeseci polako u javnost izlaze informacije: znamo ko ga je izmislio i gdje je nastao, gdje se nalazi razvojni centri…

Ime čovjeka koji je izmislio Viber je Talmon Marco.

TalmonMarco

Ovaj izraelski biznismen danas živi u Londonu, a mreža koju je osnovao zavladala je svijetom i danas broji skoro pola milijarde korisnika. Rođen je 1973. godine, a bio je službenik u izraelskim oružanim snagama što podgrijava sumnje o umješanosti vlade ove države u razvoj aplikacije.

Studirao je u Tel Avivu, a veći dio života proveo je u Sjedinjenim Američkim Državama. Bogata je njegova karijera gdje je na polju razvoja računarstva i programiranja, postigao sjajne rezultate. Osnovao je nekoliko kompanija iz ove oblasti i razvio veći broj popularnih aplikacija, ali nijedna snage, značaja i uticaja njegovog remek djela – Vibera.

Danas živi i radi u Londonu. Direktor je firme koja stoji iza Vibera, i dalje uspješno odlijevajući napadima na njegovu privatnost. Jer o njegovom životu zasad se ne zna gotovo ništa, još jedan argument za teoretičare zavjere koji vjeruju da je svrha Vibera daleko ozbiljnija od puke ”želje za pomoći ljudima”.

 

KORISTITE GA STALNO, ali ovih 7 stvari o Viberu vjerovatno niste znali!

Koliko znate o aplikaciji koju danas koristi sve više ljudi, i koju verovatno imate na svom telefonu. Evo nekoliko činjenica o kompaniji koja osvaja svijet komunikacija.

– Talmon Marco, Igor Megzinik, Sani Maroli i Ofer Samocha, suosnivači Vibera su iz Izraela. Međutim kompanija nije pokrenuta u Tel Avivu. Registrovana je na Kipru, a kancelarije su im u Bjelorusiji, Kini i Izraelu.

– Zapošljavaju svega oko 100 radnika.

– Talmon Marco, glavni osnivač je objašnjavajući kakvu je aplikaciju htio da napravi, jednom prilikom rekao: “Željeli smo aplikaciju koju vaš deda može lako, bez pomoći da koristi”.

– Stvoreni su kao direktna konkurencija Skajpu.

– Na nekim tržištima je potisnuo i Skajp, i Voc ap i slične servise. Tu se pominju npr. Filipini, Vijetnam.

– Ako vas nešto o Viberu zanima, možete pitati osnivača, na Tviteru. Obožava da odgovara korisnicima. Nađite ga pod @duras.

 

Pitali ste se da li se kaže Viber ili Vajber, evo šta kažu stručnjaci

Jedna od dilema koje muče brojne korisnike smartfona jeste, kako li se pravilno kaže ime famozne aplikacije koju koriste mnogi. Lektorka srpskog jezika Milja Lukić smatra da je “naravno, viber”. “Ako neko hoće baš original, trebalo bi da zna da su sistem viber osmislili Bjelorusi, i oni izgovaraju viber – ‘vajber’ je engleski prevod. Ko se zainatio, pa insistira na ‘vajberu’, englesko (vajb), međutim, nek se podsjeti da mi ne ne kažemo ‘vajbrirati’, već – vibrirati“, rekla je Milja Lukić. Lingvista Ivan Klajn sa druge strana smatra da nije nepravilno izgovarati ni viber ni vajber, ali dodaje da je vajber preovladalo, piše Blic.rs.

Atanas Rajkov, generalni direktor kompanije otklonio je sve sumnje, rekavši da izvedenica Viber dolazi od reči “vibe”, što znači dobar osjećaj, zato je “Vajber” pravilan izgovor mobilne aplikacije.

(N1, srbijadanas, Blic)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender