16. 05. 2021.
Pariz zabranjuje vozila starija od 20 godina

Pariz zabranjuje vozila starija od 20 godina

Pariz zabranjuje vozila starija od 20 godina

Pariz namjerava da smanji zagađenje tako što će redukovati broj starih vozila koja cirkulišu po gradskim ulicama. Zauzimajući smjer kojim su već krenule Njemačka i Holandija, lokalne vlasti su odlučile da zabrane vozila čija je prva registracija bila prije 1997., te da im se vožnja dozvoli isključivo vikendima.

Startujući od 2020., zabrana će biti još striktnija, jer će zakon dozvoliti samo vozilima registrovanim nakon 2011. da uđu u grad radnim danima.

Ljubiteli klasičnih automobila će ipak biti zadovoljni, jer će moći svoje retro ljubimce da provozaju tokom vikenda, kada je značajno rjeđi saobraćaj u odnosu na radne dane.

Francuski portal „Le Monde“ izvijestio je da je gotovo 10 odsto od svih vozila u Parizu pogođeno ovom novom mjerom. Svi ostali automobili će biti grupisani u šest kategorija, u zavisnosti od godine proizvodnje i standarda emisije izduvnih gasova.

Vozila proizvedena prije 1997., biće stavljena u sedmu kategoriju i neće moći da se voze radnim danima. Električna i vozila koja kao pogonsko gorivo koriste vodonik, smatraju se ekološki najprihvatljivijim, i naravno, biće u prvoj kategoriji.

Nova zabrana će uticati i na motocikliste, jer dvotočkaši proizvedeni prije 1. juna 1999., takođe neće biti dozvoljeni u „gradu svjetlosti“.

(Vrele gume)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender