09. 05. 2021.
Šta pijemo kad pijemo energetske napitke

Šta pijemo kad pijemo energetske napitke

Šta pijemo kad pijemo energetske napitke

Izdvojili smo sastojke koji se najčešće nalaze u energetskim napitcima kako bismo barem djelimično razjasnili šta zapravo konzumiramo prilikom ispijanja istih.

Veliki broj prehrambenih stručnjaka ističe kako bi trebalo izbjegavati konzumaciju prehrambenih proizvoda te dodataka prehrani koji u svom sastavu sadrže sastojke koji su nam nazivom vrlo malo, ili u potpunosti nepoznati.
Velik broj energetskih pića upravo je načinjen od sastojaka “laboratorijskih naziva”.

Ipak, energetska pića svakim su danom sve zastupljenija na tržištu.

Energetska pića uobičajeno sadrže velike količine kofeina i šećera.

Velike količine kofeina te šećera zasigurno nisu stavke koje su sportistima potrebne za postizanje poželjnih sportskih rezultata.

Ipak, marketinški stručnjaci upravo su u suprotno uspjeli uvjeriti velik broj sportista, a posebno rekreativaca.

Sheri Zidenberg-Cherr sa UC Davis department of nutrition ističe da sastojci koje su većini ljudi nepoznati, a nalaze se u energetskim pićima, sami po sebi nemaju štetno djelovanje po ljudski organizam, međutim, napominje kako njihovo kombinovanje može izazvati brojne zdravstvene poteškoće.

Izdvojili smo sastojke koji se najčešće nalaze u energetskim napicima kako bismo barem djelimično razjasnili šta zapravo konzumiramo prilikom ispijanja istih:
1. Ginseng
Ginseng je biljka koja se tradicionalno koristi za liječenje brojnih bolesti te koja uopšte poboljšava cjelokupno zdravstveno stanje organizma, a takođe i jača imunitet.

Problem je što navedena biljka u kombinaciji s kofeinom može izazvati naglo ubrzanje rada srca.

2. Taurin
Taurin je aminokiselina koja se, između ostaloga, nalazi u mesu i mlijeku.
Taurin reguliše neurološke funkcije te količinu tečnosti u tijelu.
Iako prema nekim tvrdnjama ova aminokiselina pozitivno utiče na izvođenje fizičkih aktivnosti ona takođe u kombinaciji s kofeinom nepovoljno utiče na rad srca.
3. Guarana

Guarana je biljka koja se kao stimulans uobičajen o koristi u brojnim napicima, pa čak i čajevima.

Povezuje se s povećanjem energije te povećanjem fizičkih performansi iz razloga što sadrži velike količine kofeina. Sheri Zidenberg-Cherr napominje kako nije dokazano djeluje li ova biljka nepovoljno u kombinaciji s drugim sastojcima koji takođe sadrže velike količine kofeina.

4. Ginko biloba
Ginko biloba biljka je poznata po svojstvu povećanja budnosti. U medicinske svrhe ova se bilja koristi već hiljadama godina.

Sheri Zidenberg-Cherr ističe da bi, s obzirom da je ova biljka prirodni lijek, trebalo provesti istraživanja u kombinaciji s kojim supstancama se ista smije konzumirati.

5. Ekstrakt zelene kafe
Sheri Zidenberg-Cherr kaže kako ekstrakt zelene kafe isključivo posjeduje određene količine kofeina, a ne magično djelovanje.
(Index.hr)
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender