09. 05. 2021.
Hercegovci ruše vinograde i voćnjake, siju smilje

Hercegovci ruše vinograde i voćnjake, siju smilje

Hercegovci ruše vinograde i voćnjake, siju smilje

Pomama za smiljem u Hercegovini. Trgaju se stare loze i voćke, oru se livade. Niču plantaže smilja. Nije ni čudo jer je otkupna cijena te ljekovite biljke skočila i do deset puta.

Za kilogram se nude oko 4 marke, a samo jedan litar eteričnog ulja košta i po dvije hiljade evra. Najveći proizvođač smilja u Hercegovini Radovan Anđelić, već dvadeset godina je u poslu , a uslovi, priznaje, nikada nisu bili bolji.

“To nije normalno. Ja kad sam počeo bila je za otkup mi je trebalo za 100 tona u otkupu trebalo mi je 50 hiljada maraka. Prošle godine za istu količinu mi je trebalo 500 hiljada maraka. Zarada mi je veća bila prije po kilogramu ulja nego što je sad, jer je sirovina nenormalno poskupila. Sirovina je poskupila 10 puta, a ulje 4 puta”, priča Radovan Anđelić.

Zato je Radovan prije godinu dana odlučio da sam proizvodi smilje. Posadio je dva hektara i očekuje dobar prinos i prihode od proizvodnje ulja od oko 200 hiljada maraka.

Samo u ovoj godini u Hercegovini je niklo 50– ak plantaža smilja. Privrednici očekuju brz i lak profit.

U dobru otkupnu cijenu smilja uzda se i Miro Gredo. Iskustva u proizvodnji ljekovitog bilja nema, ali spreman je kaće da uči. Na očevoj zemlji, posadio je smilje, i čeka prvu berbu.

“Isplativo je. Par prijatelja koje imam takođe su posadili smilje. Eto ja sam čak i jedan stariji vinograd on je od prije rata, 88 je posađen, raskrčili smo vinograd i posadili smilje”, rekao je Miro Gredo.

O smiljomaniji se u Trebinu već pišu i rime. Za sve nezaposlene pokretanje biznisa sa ljekovitim biljem prozor je u bolju budućnost. Ipak, iskusni privrednici upozoravaju da bi ogromna ponuda do koje će siigurno doći kroz godinu dvije mogla drastično da smanji prodajnu cijenu – a onda bi na dobitku bili samo otkupljivači.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender