17. 05. 2021.
Izetbegović: Bošnjački političari ne traže ukidanje RS

Izetbegović: Bošnjački političari ne traže ukidanje RS

Izetbegović: Bespotrebno se pravi problem zbog popisa

Lider SDA Bakir Izetbegović smatra da se bespotrebno pravi problem u vezi sa odlukom direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Јukića o metodologiji obrade podataka posljednjeg popisa stanovništva, i ističe da o tome da li je postupio protivzakonito ne treba da pričaju ni predsjednici stranaka, niti raspravlja parlament.

“Ukoliko je uradio protivzakonito postoji sud. Јa mislim da nije uradio protivzakonito, već po zakonu”, rekao je novinarima Izetbegović, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On kaže da ne zna “zašto se pravi tolika galama o samom popisu” i navodi da se svi moraju povinovati Ustavu i zakonu.

“Navodno, odraziće se najnoviji popis na strukturu vlasti u zemlji… Takvu obavezu smo imali u odnosu na prethodni popis, pa to nije ispoštovano. Bespotrebno se pravi virtuelni problem o svemu ovome”, rekao je Izetbegović.

Odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva donio je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić, bez saglasnosti entitetskih zavoda za statistiku, i na osnovu te odluke 196.000 spornih popisnica biće tretirane kao rezidentni stanovnici.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić saglasili su se danas da je neprihvatljiva odluka o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH, te istakli da srpski predstavnici u BiH ne treba da daju legitimitet rezultatima popisa do kojih bi se došlo na osnovu ove odluke.

Dodik je rekao je da će, ukoliko se ništa ne promijeni u vezi sa objavljivanjem rezultata popisa u BiH, narednih dana dati nalog Republičkom zavodu za statistiku da prekine svaku komunikaciju sa statističkim institucijama BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender