17. 05. 2021.
Idealan seks traje 11 minuta, a prosjek je?

Idealan seks traje 11 minuta, a prosjek je?

Kako manjak seksa utiče na vaše tijelo

Manjak seksa značajno utječe na zdravlje, od pada imuniteta do sklonosti depresivnim mislima. Osim toga, može i poljuljati vaš odnos te udaljiti partnere.

  1. Lošije se nosite sa stresom

Seks otklanja stres i otpušta i fizičku i psihičku napetost. Osjećate li da ste sve napetiji, pokušajte s vježbanjem. Djeluje na mozak slično kao i seks, ali bez osjeta užitka.

  1. Imunološki sistem je slabiji

Redovan seks jača imunitet i čini nas zdravijima. Ljudi koji se redovno seksaju imaju manji rizik od srčanog i moždanog udara te su zdraviji.

  1. Depresivniji ste

Maženje pod plahtama mami osmijeh na lice i čini nas raspoloženijima. Ako ste inače skloni melanholiji, manjak seksa će vas još više učiniti depresivnim.

  1. Udaljavate se od partnera

Ako vam nedostaje fizičkih dodira normalno je da ćete se i emotivno i psihički malo udaljiti. No to se uvijek može popraviti iskrenim i otvorenim razgovorom.

  1. Snižava se libido

Što se manje seksate, to će želja biti sve slabija, kažu stručnjaci. To je kao teorije o kokoši i jajetu: nakon što prestanete, vaše tijelo i mozak će to željeti sve manje, sve dok ne dođe do tačke da vam seks uopšt ne nedostaje. Tijelo će se jednostavno prilagoditi na novu situaciju.

  1. Javlja se erektilna disfunkcija

Apstinencija kod nekih muškaraca može uticati i na pojavu erektilne disfunkcije. Iako je većina ovih studija provedena na muškarcima srednjih godina, za sve vrijedi ista istina – redovan seks pozitivno djeluje na erekciju.

  1. Raste rizik od raka prostate

Kod muškaraca koji redovno uživaju u ljubavnim čarima, rizik od raka prostate je za 20 odsto manji. Uzrok tome je što se ejakulacijom ujedno izbacuju i negativne tvari iz prostate, piše 24sata.hr.

  1. Postat ćete razdražljivi

Budući da djeluje poput ispušnog ventila, zbog manjka seksa možete početi “pucati” zbog gluposti.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender