17. 05. 2021.
Udala se za ujaka zbog penzije

Udala se za ujaka zbog penzije

Udala se za ujaka zbog penzije

Saveta N. iz Niša sklopila je brak sa ujakom Vladislavom S. iz okoline Gadžinog Hana zbog inostrane penzije, saznaje „Alo!“.

Informacija da se tako nešto zaista dogodilo potvrđena je i u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu jer su i oni dobili policijski izveštaj, jer je neko prijavio slučaj, međutim, postupak neće biti pokrenut jer vjenčanje nije predviđeno kao krivično djelo.

– Dobili smo policijski izvještaj u kojem je navedeno da je 22. 6. 2007. u Nišu sklopljen brak između ujaka i sestričine. Kako to nije krivično djelo, nismo u mogućnosti da djelujemo niti da pokrećemo bilo kakav postupak – kažu u Osnovnom javnom tužilaštvu.

Izvor blizak paru kaže da je brak sklopljen iz koristi, zbog penzije.

– Neko je prijavu za ovaj slučaj podnio policijskoj upravi Gadžin Han 28. aprila 2016, a policija je prijavu prosljedila na obradu kriminalističkoj policiji u Nišu. Po ovome što se dozvoljava u našoj zemlji, slobodno se mogu vjenčati brat i sestra, ujak i sestričina, stric i bratanica. Motiv vjenčanja između ovih dvoje ljudi je nasleđivanje ujakove švajcarske penzije. Smatram da je to krivično djelo i da je napravljen propust i u matičnoj službi – kaže  sagovornik lista “Alo”. Diplomirani pravnik i advokatski pripravnik Andrijana Trajković objasnila je da taj čin nije krivično djelo, ali da postoji smetnja za sklapanje braka i da može biti poništen ako to zatraže supružnici ili nasljednici.

– U pitanju je pobočno sredstvo i nije krivično djelo jer je rodoskrnavljenje kada punoljetno lice izvrši obljubu ili sa njom izjednačen polni čin sa maloljetnim srodnikom po krvi u pravoj liniji ili sa maljoletnim bratom ili sestrom. Ali u skladu sa članom 19 Porodičnog zakona, od srodnika u pobočnoj liniji brak ne mogu sklopiti: rođeni brat i sestra, brat i sestra po ocu ili majci, stric i sinovica, ujak i sestričina, tetka i bratanac, tetka i sestrić, djeca rođene braće i sestara, te djeca braće i sestara po ocu ili majci. Međutim, nekada može da se desi da se i uprkos zabranama brak zaključi usljed nepažnje matičara, obmane ili prevare i takav brak je, iako nezakonit, punovažan dok se ne poništi pred sudom – kaže Trajkovićeva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender