17. 05. 2021.
Među 10 najbogatijih preduzetnika u BiH, dvojica iz Republike Srpske

Među 10 najbogatijih preduzetnika u BiH, dvojica iz Republike Srpske

Među 10 najbogatijih preduzetnika u BiH, dvojica iz Republike Srpske

Braća Kenan i Damir Hastor, nasljednici poslovnog carstva koje je stvorio Nijaz Hastor kroz Prevent i ASA grupu, sigurno će nastaviti širenje, a već vode listu najbogatijih preduzetnika u BiH.

Listom najbogatijih preduzetnika u BiH i dalje dominiraju trgovci, što i nije iznenađenje u ekonomiji koja je bazirana na uvozu, a preživljavanje dobrog dijela populacije zavisno od doznaka dijaspore.

Domaći preduzetnici, koji su prepušteni sami sebi već dvije decenije, suočeni su sa suženim manevarskim prostorom. Tržištem dominiraju uglavnom kompanije izvan BiH, bilo da je riječ o trgovačkim lancima, naftnim kompanijama, prehrambenim proizvodima ili finansijskom sektoru, gdje je dominacija stranih banaka apsolutna, piše Dražen Simić za Forbes.hr.

Komplikovani državni aparat u BiH preduzetnika i ekonomije sjeti se samo uoči izbora, a i tada se sve svodi uglavnom na par fraza – “podsticanje zapošljavanja”, “strane investicije”, “domaću proizvodnju” – bez ikakve suvisle ekonomske politike te stvarnih poticaja i ozbiljnih reformi.

Očekivano, uz trgovačke lance, veletrgovina naftom i naftnim derivatima i dalje ostaje jedan od najunosnijih poslova i tu se ništa bitno nije promijenilo niti je BiH izuzetak.

Dobra je vijest da se na vrhu ipak proizvođači, braća Kenan i Damir Hastor, nasljednici poslovnog carstva koje je stvorio Nijaz Hastor i koje se zasniva na proizvodnji i izvozu dijelova za automobilsku industriju, prije svega kožnih presvlaka za sjedišta.

Dvije poslovne grupacije porodice Hastor, Prevent i ASA, danas pokrivaju praktično sve djelatnosti, od proizvodnje automobilskih dijelova, preko prodaje vozila i lizinga, do bankarstva i privatnih zdravstvenih klinika, i sigurno je da će nastaviti širenje.

Porodica Hastor je i prvi primjer smjene generacija jer je utemeljitelj poslovnog carstva, Nijaz Hastor, svojim sinovima prepustio ne samo upravljanje brojnim kompanijama nego je i formalno najvećim dijelom na sinove prenio i vlasništvo nad kompanijama.

Iako su, nesumnjivo, najbogatiji u BiH, braća Hastor daleko su od medijskih reflektora i za bosanskohercegovačku javnost nepoznanica. Nema ih u vijestima o lokalnom “džet setu”, politički su nevidljivi i zasad nemaju nikakvu želju da se medijski eksponiraju.

Mada su se našli na vrhu ovogodišnje liste sa 771 miliona konvertibilnih maraka (393 miliona evra) ukupnog prihoda, imajući u vidu da je grupacija Prevent prisutna s kompanijama kćerkama u Njemačkoj, Austriji, Rumuniji, Španiji, Brazilu, Mađarskoj i Turskoj, stvaran ukupni prihod grupacije na globalnom nivou je znatno veći.

Na drugoj poziciji na listi je HIFA grupa u vlasništvu Izudina Ahmetlića, čiji je primarni biznis trgovina naftom i naftnim derivatima.

S obzirom na pad cijena nafte na svjetskom tržištu u posljednjoj godini, može se očekivati da će se to negativno odraziti i na ukupan prihod naftaša, uključujući i HIFA grupu. Iako je trgovina naftom i dalje jedan od najunosnijih poslova u BiH, Ahmetlić je, poput niza drugih preduzetnika, počeo s diverzifikacijom poslovanja, ulažući i u poljoprivrednu proizvodnju kroz vlasništvo nad zemljoradničkom zadrugom Poljoprom u Sanskom Mostu.

Na trećem je mjestu kompanija Bingo u vlasništvu tuzlanskog preduzetnika Senada Džambića, koja ubrzano širi mrežu svojih maloprodajnih objekata, s ambicijom da u BiH parira Konzumu Ivice Todorića, igrajući na kartu domaćih proizvoda i niskih cijena.

Bingo ima i većinsko vlasništvo u kompaniji Majevica d.d., proizvođaču grickalica, koju su preuzeli kada je kompanija bila u stečaju. Ukupan prihod tih dviju kompanija u 2014. iznosio je 570,3 miliona konvertibilnih maraka, a ulaganje u Majevicu pokazatelj je Džambićevih namjera da poslovanje s trgovine proširi i na proizvodnju.

Osim Majevice d.d., Bingo ima većinske udjele u još deset kompanija u BiH koje se bave nekretninama, proizvodnjom odjeće, prikupljanjem otpada.

Četvrto mjesto zauzima Tomislav Antunović, čija je kompanija Antunović AGS u 2014. imala 338,5 miliona konvertibilnih maraka ukupnih prihoda i čije poslovanje obuhvata tvrtke u BiH i Hrvatskoj. Antunovićev primarni biznis je trgovanje naftom i naftnim derivatima, s čime je počeo još prije raspada bivše Jugoslavije, a danas uz benzinske pumpe posjeduje i hotele te skladišta.

Svjetlan Stanić sa Stanić grupacijom na petom je mjestu, pri čemu je samo njegova kompanija Boreas u 2014. imala ukupan prihod od 338,3 miliona konvertibilnih maraka. Kako Stanić grupacija obuhvaza osam kompanija, od kojih su dvije u Hrvatskoj, ukupan prihod grupacije sigurno je veći, ali konsolidovanih podataka nema. Uz veletrgovinu, Stanić je počeo s ulaganjima i u elektronske medije, radio i TV stanice u BiH.

Cjelokupna lista
1. Kenan i Damir Hastor
Prevent grupacija

771,1 milion KM

2. Izudin Ahmetlić
HIFA grupa

681,3 miliona KM

3. Senad Džambić
Bingo

570,3 miliona KM

4. Tomislav Antunović
Antunović AGS

338,6 miliona KM

5. Svjetlan Stanić
Stanić grupa

338,3 miliona KM

6. Pero Gudelj
FIS

307,2 miliona KM

7. Drago Malinović
Komerc-mali

244,2 miliona KM

8. Hamed Ramić
Euro-asfalt

217,7 miliona KM

9. Petar Ćorluka
Violeta

207,5 miliona KM

10. Veljko Đukić
Super-petrol

182,1 milion KM

(Kliks)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender