18. 05. 2021.
Predsjednik pozvao građane da ubijaju dilere droge

Predsjednik pozvao građane da ubijaju dilere droge

Predsjednik pozvao građane da ubijaju dilere droge

Novoizabrani predsjednik Filipina Rodrigo Duterte (71) pozvao je građane da mu se pridruže u borbi protiv kriminala i apelovao na njih da u svojim naseljima “oružjem ubijaju dilere droge koji se opiru policijskih hapšenjima”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Duterte, u svjetskoj javnosti prozvan kao “filipinski Donald Trump”, proslavljajući svoju predsjedničku pobjedu u gradu Davau, poručio je građanima da će biti “nagrađen svako ko mu pomogne u krvavom ratu protiv kriminala” na Filipinima.

“Molim vas, slobodno nazovite mene ili policiju, ili sami uzmite oružje, imate moju podršku”, rekao je Duterte upozoravajući na kriminalni lanac trgovine drogom u zemlji u koji je umiješana i policija.

“Ukoliko se diler drogom bude opirao hapšenju ili bude odbijao doći u policijsku stanicu možete ga ubiti. Upucajte ga, a ja ću vam dati medalju”, naglasio je Duterte.

Duterte, koji 30. juna započinje svoj šestogodišnji mandat na mjestu predsjednika, na predsjedničkim izborima 9. maja ove godine obećao je da će u roku od šest mjeseci “iskorijeniti” kriminal i korupciju u zemlji.

Zbog njegovih kontroverznih izjava mnoge grupe za zaštitu ljudskih prava naglasile su kako bi njegove izjave i potezi mogli dovesti do teškog kršenja ljudskih prava.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender