16. 05. 2021.
Četiri požara u pravoslavnim crkvama širom svijeta

Četiri požara u pravoslavnim crkvama širom svijeta

Starješina Hrama Svetog Save u Njujorku: Nije tačno da su požar izazvale svijeće

Starješina izgorjelog Hrama Svetog Save u Njujorku Đokan Majstorović rekao je da nije tačno da su požar u tom hramu izazvale neugašene svijeće.

“To su samo spekulacije tabloida koje nemaju utemeljenje u istrazi”, rekao je Majstorović za “Blic”, reagujući na pisanje “Njujork posta”.

Američki list je, pozivajući se na vatrogasnu službu, objavio da je zbog nepažnje crkvenjaka S.LJ. izgorjela crkva stara 160 godina. Oni tvrde da taj čovjek nije ugasio svijeće i da je zbog toga došlo do katastrofalnog požara, ali da ga i pored toga neće krivično goniti.

“To je laž, a i kredibilitet lista koji navodite je problematičan. Istraga još nije završena, vatrogasne ekipe su i dalje na terenu i ispituju šta je moglo da dovede do požara. Istraga će trajati još tri do četiri nedjelje i tek nakon toga imaćemo stav o uzroku požara u hramu. Nije pristojno da se prije toga naš službenik optužuje za nemarnost”, rekao je Majstorović.

“Njujork post” naveo je i da su odmah poslije požara kružile glasine da su požar izazvali Hrvati u znak odmazde za pokušaje Srpske pravoslavne crkve da spriječi kanonizaciju Alojzija Stepinca.

Srpska pravoslavna crkva Sveti Sava na Menhetnu izgorjela je 1. maja u požaru koji je izbio samo nekoliko časova nakon što su vjernici u njoj prisustvovali Vaskršnjoj liturgiji.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender