16. 05. 2021.
Mektić: Nema pregovora sa selefijama

Mektić: Nema pregovora sa selefijama

Mektić: Nema pregovora sa selefijama

Ministar bezbjednosti BiH izjavio je danas u Sarajevu da pripadnici selefijskog pokreta nisu partneri zvaničnim institucijama u BiH i poručio da im neće biti dozvoljeno da vjerske obrede obavljaju na javnim površinama, što su najavili u slučaju zatvaranja paradžemata.

Govoreći o zahtjevu pripadnika selefijskog pokreta da im se dostave dokazi da predstavljaju opasnost po bezbjednost BiH, Mektić je rekao da bi nadležne institucije bile neozbiljne kada bi se osvrtale na to.

“Ko su oni da mi njima dostavljamo dokaze protiv njih? Pa valjda oni treba da dostave dokaze da nisu ekstremni i da ne proizvode ovdje nasilni ekstremizam”, istakao je Mektić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, ukoliko se dođe u situaciju dokazivanja njihovog ekstremizma i problematičnosti sa stanovišta bezbjednosti, onda će to činiti nadležne institucije – policija, tužilaštva i sudovi.

“To što oni žele i što pokušavaju da ovdje budu, da se nametnu kao partneri, da država sa njima pregovara, ne dolazi u obzir”, poručio je Mektić.

On je rekao da je informisan o najavi selefija da će ukoliko ne budu mogli u džamijama, svoje vjeske obrede obavljati na parkinzima.

“Ne može ni na parkingu, jer parking nije za molitve, nego javna površina i oni je ne mogu uzurpirati”, naglasio je Mektić, ocijenivši da će, ako im se to dozvoli, sutra uzurpirati nešto drugo.

On je naveo da svi moraju da shvate da u BiH postoje zakoni, među kojima je i Zakon o slobodi vjere koji reguliše gdje se vjerske potrebe mogu ispoljavati.

“Ne mogu to raditi gdje oni hoće. Parking nije njihov”, zaključio je Mektić, napominjući da je i namjena parkinga zakonom definisana.

Ministar bezbjednosti BiH osvrnuo se i na najnoviji izvještaj Stejt departmenta o terorizmu, u kojem su, prema njegovim riječima, pozitivno ocijenjeni napori, mjere i radnje koje čine institucije i vlasti u BiH na tom planu.

“Kada je riječ o borbi protiv terorizma i radikalizma u BiH, to je ocijenjeno pozitivno, ali je u jednom dijelu izražena rezerva koja se odnosi na ukupan broj policijskih agencija u BiH, preklapanje njihovih nadležnosti i koordinacija”, istakao je Mektić.

On je rekao da je razgovarao sa zvaničnikom Stejt departmena koji prati tu oblast Rafijem Gregorijanom.

“Rekao sam da ćemo donijeti odluku u Savjetu ministara BiH, koja će definitivno riješiti pitanje koordinacije i pitanje nadležnosti te da neće dolaziti do preklapanja”, rekao je Mektić.

On je dodao da je, kada je riječ o terorizmu, u BiH ponađen model i uspostavljen sistem zajedničke koordinacije bezbjednosnog sektora.

BiH PROŠIRUЈE UČEŠĆE U MIROVNIM MISIЈAMA

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da će BiH proširiti učešće u policijskim misijama UN u svijetu, a najavio je i mogućnost da BiH oformi sopstveni policijski kontingent za ove misije.

Mektić je na konferenciji za novinare rekao da je o ovom i drugim pitanjima u vezi sa učešćem policijskih službenika BiH u misijama UN razgovarano na Samitu šefova policija zemalja UN, održanom prošle sedmice u Njujorku.

Prema njegovim riječima, u bilateralnim razgovorima sa čelnim ljudima UN zaduženim za policijske misije za uspostavljanje i očuvanje mira u svijetu postignut je visok stepen saglasnosti o proširenju učešća policijskih službenika iz BiH u ovim misijama.

“Policijski službenici iz BiH trenutno učestvuju u tri od 13 aktivnih policijskih misija UN u svijetu, i to na Kipru, u Sudanu i Liberiji”, naveo je Mektić i dodao da je razgovarano o učešću policajaca iz BiH u misijama UN u Kongu i Darfuru.

On očekuje da će BiH vrlo brzo dobiti pismo UN u vezi sa proširenjem učešća u misijama, te posjetu eksperata UN koji treba da sagledaju mogućnosti i kapacitete BiH za ovo proširenje.

Mektić je istakao da je razgovarano i o tome da BiH uspostavi sopstveni policijski kontingent, koji bi činilo od 100 do 130 policajaca i koji bi učestvovao u misijama UN u svijetu.

“BiH bi u tom slučaju bila nosilac mirovne misije u nekoj od zemalja gdje UN uspostavlja mir i vladavinu prava”, precizirao je Mektić i dodao da bi bila otvorena mogućnost da u kontingent BiH uđu policajci i iz drugih zemalja, moguće i iz regiona.

On je naveo da BiH učešće njenih policajaca u misijama UN do sada nije ništa koštalo, a da je ideja da policijski kontingent bude opremljen iz donacija.

Ministar bezbjednosti BiH saopštio je da je Centar za operacije podrške miru /PSOTC/, koji se nalazi u Sarajevu, i u kojem se za mirovne misije u svijetu obučavaju vojnici i policajci ne samo iz BiH nego i zemalja regiona, dobio sertifikat UN za edukaciju.

Mektić je podsjetio da je PSOTC osnovan u saradnji sa NATO i Ministarstvom odbrane BiH.

U misijama UN u svijetu u posljednjih 15 godina učestvovalo je 265 policajaca iz BiH, a trenutno su u tri misije 33 policijska službenika, od kojih su oko 20 odsto žene.

(

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender