09. 05. 2021.
Čović: Ivanićeve izjave su vrsta ”političkog spina”

Čović: Ivanićeve izjave su vrsta ”političkog spina”

Čović: Ivanićeve izjave su vrsta ”političkog spina”

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra da će usvajanje mehanizma koordinacije i prilagođenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SPP) biti veliki korak ka pozitivnom odgovoru EU na predatu aplikaciju za članstvo BiH u EU.

Čović je istakao da se do mehanizma koordinacije došlo na specifičan način jer se nije držalo do dogovora, kao i kod puno drugih stvari, ali se nada da će na sastanku predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i entitetskih premijera biti postignut napredak.

“Što se tiče SSP-a i tradicionalne trgovine mi moramo uvažiti činjenicu da danas imamo 28. članicu EU koja nije bila članica u vrijeme potpisivanja SSP-a. Pregovori su završeni, sada su u pitanju vještine da li će i kada Savjet ministara usvojiti izvještaj o adaptaciji SSP-a. Ako to ne urade u ponedjeljak, moraće u naredna dva ili tri dana, a mi smo onda spremni na jednoj telefonskoj sjednici Predsjedništva BiH to dodatno potvrditi do kraja sedmice i time otkloniti sve dileme u vezi s adaptacijom SSP-a”, rekao je Čović za portal “Kliks”.

Na pitanje da li je koalicija na nivou BiH stabilna i da li je može ugroziti najava člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića o njegovim “šokantnim potezima”, Čović je rekao da te izjave predstavljaju vrstu političkog spina koji bi trebalo da ojača Ivanićevu poziciju.

“Iskreno, nisam razumio šta je naljutilo kolegu Ivanića i što bi ga moglo iziritirati da kaže nešto tako. Mislim da ti potezi neće biti ni dramatični ni radikalni, jer za to nema razloga. Bojim se da ovo ima jednu drugu dimenziju i zato sam ja to nazvao nekom vrstom političkih spinova u vezi sa lokalnim izborima ili nekim drugim pregrupisavanjima kada je riječ o Republici Srpskoj i odnosu snaga, jer izvršnu vlast na nivou entiteta drži jedna grupacija, a na nivou BiH druga”, rekao je Čović.

On je dodao da to razvija jedno novo rivalstvo koje se vidjelo i na nedavnim protestima u Banjaluci koji su bombastično najavljeni, ali su na kraju bili dosta miroljubivi, dobro organizovani i demokratski prihvatljivi.

“U tom smislu, nema se šta očekivati od Ivanića a što bi moglo otežati komunikaciju tri člana Predsjedništva BiH. Ta struktura stranaka iz Republike Srpske je prije ulaska u vlast imala čvrst dogovor sa SDA i koliko vidim oni taj dogovor i dalje poštuju. HDZ se tu pojavio sa grupom stranaka iz HNS-a više kao partner koji je to prihvatio kao jednu realnost”, dodao je Čović.

Prema njegovom mišljenju, ova Ivanićeva izjava trebalo je da malo ojača njegovu poziciju ili poziciju ovih stranaka u odnosu na stranke koje su na vlasti na nivou entiteta.

On je ocijenio da tri člana Predsjedništva BiH u posljednjih godinu i po dana nisu imali nijednu razmiricu o bilo kojoj tački dnevnog reda izuzev pregleda odbrane koji čeka, dok su sve druge koje su bile na dnevnom redu jednoglasno usvojene

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender