18. 05. 2021.
Prijedor: Stao na ”ludi kamen” u 89. godini

Prijedor: Stao na ”ludi kamen” u 89. godini

Prijedor: Stao na ”ludi kamen” u 89. godini

Sklapanje brakova u kojim razlika u godinama supružnika dostiže čak četiri decenije tokom ove i prošle godine u Prijedoru nisu bili rijetkost.

Matičarka Rajka Knežević navodi da je nedavno brak sklopio par u kojem mladoženja ima 89, a mladenka 66 godina.

Prošle godine sklopljeno je pet sličnih brakova, pa tako u jednom od njih mladoženja ima 83, dok mlada ima 40 godina.

U drugom slučaju mladoženja ima 84 godine, dok je mladenka stara 53 godine, a sklopljen je i brak u kojem mladoženja ima 44 godine, a mlada 20 godina.

Nevjesta u 71. godini

Zanimljivo je da se i žene odlučuju za brak u poznim godinama, pa je tako prošle godine sklopljen brak između žene koja ima 71 godinu i mladoženje od 44 godine.

Demografi ističu da je prosječna starost mladenki i mladoženja sve veća, jer u cjelini imamo starije stanovništvo, a s druge strane mladi su sve više zainteresovani za visoko obrazovanje pa odlažu brak.

Jedan od uzroka kasnijeg stupanja u brak je nedostatak posla, pa se mladi trude da obezbjede potrebne uslove za život da bi tek potom stupili u brak.

Godina bez maloljetničkih brakova

Jasminka Murselović, načelnik Odjeljenja za opštu upravu, navodi da je ove godine do kraja maja u Prijedoru sklopljeno 95 brakova.

“Do sada nismo imali neobičnih zahtjeva za sklapanje braka. Postala je praksa da matičari uglavnom odlaze u ugostiteljske objekte kako bi vjenčali bračne parove”, kaže Murselović.

Vjenčanja koja se obave u restoranima ili kućama koštaju 216 KM, a od toga 50 KM pripada odborniku koji je prisustvovao vjenčanju, 50 KM matičaru, a ostalo se raspoređuje u budžet.

Ove godine nije bilo sklapanja maloljetničkih brakova, a vjenčanja su besplatna ako se obavljaju u sali SKUD-a “Dr Mladen Stojanović”.

Kuma napravila haos

Nedavno je jedan bračni par iz Prijedora postavio pitanje da li se kumino ime može izbrisati iz knjige vjenčanih, jer im je, kako kažu, napravila pakao u životu.

U matičnom uredu ističu da je potpis svjedoka na vjenčanju neizbrisiv i trajno ostaje zapisan u knjizi.

(Blic)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender