09. 05. 2021.
Sarajevo: Usaglašavanje sistema koordinacije u finalnoj fazi

Sarajevo: Usaglašavanje sistema koordinacije u finalnoj fazi

Sarajevo: Usaglašavanje sistema koordinacije u finalnoj fazi

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i federalni premijer Fadil Novalić izrazili su danas u Sarajevu optimizam u pogledu finalizacije procesa usaglašavanja sistema koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, što je jedan od ključnih uslova za ubrzanje puta BiH ka EU.

Cvijanovićeva je izjavila novinarima da je danas održani sastanak bio “na zadatu temu”, ali da je bio veoma sadržajan i da se već vidi konačna forma ovog složenog sistema, koji treba da omogući svim nivoima vlasti da se ponašaju u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima, ali isto tako da uspješno vode proces izvršavanja evropskih obaveza.

– Možemo uskoro testirati jedan takav novi mehanizam koordinacije kao veoma složeno pitanje koje zahtijeva mnogo konsultacija. Ušli smo u konačnu fazu i sada naši stručni timovi treba da dorade neke tehničke detalje i izvrše određene simulacije već u četvrtak i petak, da bismo u ponedjeljak mogli da ponovo razmijenimo naše stavove – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila optimizam u pogledu konačnog uspostavljanja mehanizma koordinacije u BiH, ističući da će neke stvari morati da budu provjeravane i dotjerivane u praksi.

– Ono što je važno u nekoliko narednih godina i kad je u pitanju izazov ispunjavanja upitnika iz EU jeste i izazov pripreme ili vježbanja za određene pozicije koje će postojati kasnije kao zajedničke pozicije svih institucija, kao i ostalih obaveza iz programa integrisanja BiH u EU – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da se tokom ovog procesa ne stvaraju nikakve nove institucije ili administracija, nego se samo na bazi postojeće strukutre formiraju različita zajednička tijela da bi se obezbijedila veća prohodnost, bolja koordinacija i efikasniji zajednički rad u procesu evropskih integracija.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, dijeleći optimizam sa Cvijanovićevom, naveo je da su danas napravljeni dodatni pomaci i konkretan napredak u procesu usaglašavanja mehanizma koordinacije.

Zvizdić je naglasio da je riječ o vrlo ozbiljnom i zahtjevnom poslu koji je uspješno obavljen i koji je ovaj proces doveo skoro do samog kraja.

– Na narednom sastanku sljedeće sedmice finalizovaćemo ovaj proces i usaglasiti mehanizam koordinacije – poručio je Zvizdić.

Federalni premijer Fadil Novalić takođe je optimista, konstatujući da je usaglašavanje mehanizma koordinacije “zaista blizu kraja”.

– Svi bismo voljeli da je to učinjeno već danas, ali ovo je zaista složen i zahtjevan proces. Ipak, ostala su nam još jedno ili dva pitanja za konačno usaglašavanje – naveo je Novalić.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark čestitao je Zvizdiću, Cvijanovićevoj i Novaliću na odlično obavljenom poslu koji rade zajedno.

– EU i ja lično veoma smo zainteresovani za njihov uspjeh, jer je to i tijesnoj vezi sa funkcionisanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Važno je da BiH ima efikasan i transparentan mehanizam koordinacije u koji će biti uključeni svi nivoi vlasti u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima – istakao je Vigemark.

Prema njegovim riječima, za sve u BiH, pa tako i na ovom primjeru, potrebno je postići konsenzus.

– Ohrabren sam spremnošću koju sam vidio kod svih aktera ovog procesa – zaključio je Vigemark.

Ovom sastanku prisustvovali su i entitetski ministri finansija Zoran Tegeltija i Јelka Miličević, ministar trezora i finansija BiH Vjekoslav Bevanda, kao i Vigemarkovi saradnici.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender