06. 05. 2021.
Hej mostovi na Vrbanji: Dokle se stiglo (FOTO)

Hej mostovi na Vrbanji: Dokle se stiglo (FOTO)

Obustavljena gradnja u Česmi, izvođač radova smatra da most mora da bude viši

Izgradnja mosta preko rijeke Vrbanje kod “Incela” obustavljena je zbog zahtjeva izvođača radova “Prijedorputeva” da se koriguje projekat. Prema njegovom prijedlogu, visina mosta treba da bude podignuta za oko 70 centimetara, što gradu kao investitoru ne odgovara jer bi u tom slučaju došlo do povećanja cijene radova.

“Predložili smo korekciju tehničkog rješenja u skladu sa visinom voda zabilježenih za vrijeme poplava 2014. godine. Projekat mosta rađen je 2012, a projektant tada nije mogao da zna koliki će nivo rijeke Vrbanje i voda biti dvije godine kasnije”, rekao je direktor “Prijedorputeva” Radenko Crnogorac.

Ističe da je izvođač radova po zakonu dužan da ukaže na propuste u projektu.

“Što se nas tiče, mi sa radovima možemo nastaviti odmah sutra, ali čekamo potvrdu investitora da li se oni slažu. Do sada su podignuta sva četiri stuba i uređen dio obaloutvrde i priprema se plato za izradu nosača. Nadam se da probijanja roka završetka radova neće biti, jedino ako neko ne bi cijeli mjesec odlučivao o prijedlogu”, rekao je Crnogorac.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koje zajedno sa gradom učestvuje u realizaciji projekta, potvrdili su da se zahtjevi izvođača odnose na promjenu originalnog projekta na osnovu kojeg je potpisan ugovor.

“Izvođač nije dobio odobrenje za svoje zahtjeve, ali i dalje insistira na izmjeni projekta. U toku su pregovori čiji je završetak neizvjestan. Jedna od opcija je i raskid ugovora sa izvođačem. Zato ne možemo dati precizan odgovor na pitanje da li će doći do probijanja roka završetka radova”, rekli su u ministarstvu.

Načelnik Odjeljenja za stambene i komunalne poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković kaže da ne razumije zašto su radovi obustavljeni.

“Izgradnja treba da se radi prema projektnoj dokumentaciji po kojoj je potpisan ugovor sa ‘Prijedorputevima’”, rekao je Novaković.

Potvrdio je da je Jedinica za implementaciju projekta pri resornom ministarstvu dostavila prijedlog sa analizom faktora koji mogu uticati na izmjenu projekta.

“Analiza nije potpuna i tražićemo dodatne parametre kako bismo utvrdili da li će povećanje visine mosta dovesti do povećanja cijene izgradnje, kvaliteta radova, budućih troškova održavanja i probijanja roka za završetak radova. Tražimo stav ‘Voda RS’ da vidimo da li je to neophodno”, kazao je Novaković.

Planirano ulaganje u izgradnju mosta je 1,7 miliona KM.

Igra nerava

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Česma Miladin Maličević kaže da je pod stalnim pritiskom građana.

“Kao da se neko igra nervima stanovnika Česme. Ne znam kako izaći pred ljude, objasniti im o čemu se radi i smiriti ih”, rekao je Maličević.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender