18. 05. 2021.
13 najpopularnijih automobila u bivšoj Jugoslaviji (FOTO)

13 najpopularnijih automobila u bivšoj Jugoslaviji (FOTO)

Kreću ”jugom” na kraj svijeta

Riječki Novi list piše o mladim entuzijastima iz tog grada koji su za učešće u jednom nesvakidašnjem humanitarnom reliju kao prvozno sredstvo odabrali – Jugo.

Mongol Reli je takmičenje koje se održava svakog ljeta od 2004. i svake godine okuplja više od 250 timova iz svih dijelova svijeta. Dvije su polazne tačke. Jedne godine London, druge Prag, a odredište je Ulan Ude u Rusiji.

Svaki tim za sebe bira rutu kojom će se kretati. Uslovi su jednostavni – može se takmičiti automobilom ili motociklom. Za auto glasi pravilo “što stariji i neadekvatniji – to bolji”. Osim toga, takmičari putujući ka odredištu ne smiju koristiti autoputeve, a da bi se odužili majci prirodi i dali nešto zauzvrat moraju uplatiti 1.000 funti u dobrotvorne svrhe. Uz to, kotizacija za učestvovanje u ovom reliju iznosi 650 funti po timu.

Upravo zbog korišćenja neadekvatnih automobila, koje mnogi ne bi vozili ni van grada, a da ne spominjemo drugi kraj svijeta, prihvaćeno geslo Mongol Rally trke je “Nije važno stići prvi. Važno je stići!”

Na taj način timovi ne žure na odredište i cilj im je proživjeti rutu punim plućima i obići što više destinacija. Riječani, Marino Rempešić, Darko Matoš i Filip Jakovac, su put koji ih vodi kroz više od 20 zemalja odlučili preći vozeći Jugo, a dobrotvorni dio avanture “odraditi” tako što će novac donirati jedinom hrvatskom utočištu za ptice.

Prva od sedam potrebnih viza, ona za prolazak kroz Turkmenistan, izvađena je, a očekuju se i ostale. Zatim, u Rijeku je iz Zagreba stigao glavni junak priče – Jugo Koral 55, koji će puna dva meseca biti kotrljajući dom riječkih avanturista. Doduše, Jugo se trenutno nalazi na “rehabilitaciji” u jednom servisu gdje ga čeka “fejslifting”.

Prije nego što je dospio u ruke Riječana, automobil je provodio dane u Velikoj Gorici i imao samo jednog vlasnika.

“Kako je, uprkos godinama, kao mladić kojeg samo treba malo pogurati da prodiše punim plućima, neće mu teško pasti svi ti silni zahvati i promjene koje mu se spremaju zbog predstojećeg puta”, kažu u riječkom timu.

Prikupljanje sredstava za put

Svijesni da će ih put od Rijeke do Praga, pa dalje ka Ulan Udeu voditi kroz niz zemalja, a povratak kući taj niz će znatno povećati, Riječani su smislili zanimljiv način kako bi uvećali novčani konto pred put. Objavili su proglas za prikupljanje sredstava na specijalizovanom sajtu Indiegogo.

“Mislimo da ovo može upaliti, a i fora je. Ako ništa drugo, bar se dobro zabavljamo”, prokomentarisao je proglas Filip Jakovac i dodao kako im za putovanje treba još štošta.

Između ostalog, potrebne su im boje i neko ko bi im besplatno ofarbao Juga, filter ulja, vazduha i goriva, dvije rezervne gume, dizalica, pumpa za gume, set za krpljenje guma, GPS, brojni rezervni dijelovi da se nađu za usput…

Na ovoj avanturi Riječani će sa svojim Jugom proći kroz Češku, Slovačku, Mađarsku, Srbiju, Bugarsku, Tursku, Gruziju, Azerbejdžan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgistan, Kinu, Mongoliju, Rusiju, Kazahstan, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Bijelorusiju, Ukrajinu, Moldaviju, Rumuniju. Poželimo im srećan put!

(Glas Srpska)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender