06. 05. 2021.
Skuplje cigarete u BiH

Skuplje cigarete u BiH

Skuplje cigarete u BiH

Pojedine vrste cigareta poskupjele su za 20 feninga po paklici, a novi udar na džep pušača uslijediće krajem mjeseca, jer je upućen zahtjev za višu cijenu još nekih cigareta.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje UIO BiH Ratko Kovačević kazao je da je od 4. juna u primjeni nova cijena dvije vrste cigareta kompanije “Divine Moris”.

“Na osnovu zahtjeva te kompanije cigarete “Evee Divine Slimss” i “Eve Midtique Slimss” poskupjele su za 20 feninga i sada je za paklicu potrebno izdvojiti 4,20 maraka”, naveo je Kovačević.

Kompanija “Imperijal tobako BiH” uputila je zahtjev za poskupljenje cigareta, takođe za 20 feninga po paklici. Kovačević je kazao da im je krajem maja stigao zahtjev “Imperijal tobaka BiH” za povećanje cijene četiri vrste cigareta.

“Paklica cigareta “West Red”, “West Silver”, “Imperial Clasic Red”, te “Imperial Clasic Blue” poskupjeće sa 3,70 na 3,90 maraka. Nove cijene biće u primjeni od 30. juna”, rekao je Kovačević.

Talas poskupljenja cigareta traje od 1. aprila kada je porasla cijena pet proizvoda “Tvornice duvana Rovinj” u prosjeku za deset do 20 feninga. I Fabrika duvana Banjaluka je podigla cijenu cigareta “eva” za deset feninga i one trenutno koštaju 4,20 KM.

U UIO su kazali da su poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom cigareta i duvana dužni da ih mjesec ranije obavijeste o povećanju cijene cigareta.

“Oni moraju obavijestiti i sve svoje partnere koji prodaju cigarete na tržištu da prilikom stupanja na snagu novih maloprodajnih cijena moraju popisati sve zalihe cigareta i obračunati i platiti razliku akcize na cigarete utvrđene kao zalihe u popisnim listama”, naglasio je Kovačević.

Cigarete popisane na zalihama prodaju se po novim cijenama bez obzira na to što je na njima stara akcizna markica jer je na njih plaćena akciza u skladu sa novom maloprodajnom cijenom. Na tržištu se već nalaze i cigarete obilježene novim akciznim markicama u skladu sa novom maloprodajnom cijenom.

Akcize

Upravni odbor UIO je krajem prošle godine donio odluku o visini posebne i minimalne akcize na cigarete i duvan za pušenje koja je u primjeni od početka 2016. godine. Prema toj odluci, minimalna akciza na cigarete iznosi 2,23 marke po kutiji cigareta, dok je posebna akciza za pakovanje od 20 komada cigareta 1,20 KM.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender