09. 05. 2021.
Banjalučanin “piše vatrom” po drvetu

Banjalučanin “piše vatrom” po drvetu

Banjalučanin “piše vatrom” po drvetu

Svaki motiv je simboličan na svoj način, ali najviše volim da crtam stare gradove, ulice i objekte, jer kroz takve slike možemo mnogo naučiti o njihovoj istoriji.

Ispričao je ovo Banjalučanin Dražen Franta koji se iz hobija već oko sedam godina bavi pirografijom, odnosno “pisanjem vatrom” po drvetu. Kaže da ova vrsta umjetnosti podrazumijeva sagorijevanje podloge primjenom zagrijanih vrhova uređaja koji se zove pirograf.

– Povećavanjem ili smanjivanjem temperature pomoću potenciometra pirografa na podlozi se dobijaju različiti tonovi i sjenke – objašnjava mladić koji inače radi kao serviser informatičke opreme.

Ideja za bavljenje ovom vrstom umjetnosti se javila kada je vidio jednog kolegu kako crta po drvetu, što mu se odmah dopalo, pa je i sam odlučio da se okuša posudivši njegov pirograf.

– Prvo sam crtao likove iz crtanih filmova i karikature, a nakon što sam usavršio sjenčenje počeo sam crtati motive gradova, ikona, kuća i vikendica – prisjeća se Franta.

Ovaj tridesettrogodišnjak navodi da se za pirografiju koristi svijetlo drvo poput lipe, bukve ili breze, jer ono ima nenametljivu teksturu i daje dobre kontraste.

Postoje i izuzeci kada se koriste bor, trešnja, hrast ili drvo oraha.

– Materijal uglavnom nabavljam na obližnjim stovarištima, nakon čega ga sam siječem, šmirglam sa tri ili četiri vrste šmirgl papira, hoblam i ravnam do željene debljine i za kraj čistim od prašine – rekao je Franta.

Za izradu jedne slike potrebno mu je od šest sati do nekoliko mjeseci, što zavisi od veličine i složenosti motiva. Najzahtjevniji rad do sada mu je bilo istraživanje slike Kosovskog boja koju je radio tri mjeseca.

– Tokom crtanja su moguće ispravke, ali samo malih grešaka i to pomoću žileta, a veće greške se moraju prešmirglati – naglašava Dražen Franta i zaključuje da ga ovaj hobi opušta iako zahtijeva puno strpljenja i vremena.

Cijena pirografa

Prema riječima Dražena Frante cijena pirografa, uređaja kojim se crta po drvetu, se kreće od 250 KM, pa naviše. Objašnjava da to zavisi od broja vrhova, odnosno nastavaka pirografa, jačine njegovog trafoa, izgleda, ergonomije pisaljke i slično.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender