16. 05. 2021.
Rusija: NATO molio za sastanak

Rusija: NATO molio za sastanak

Ivancov: Članstvo u NATO-u ne odgovara interesima BiH

– Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov rekao je da članstvo u NATO ne odgovara interesima BiH i da ova zemlja nije ugrožena od svojih komšija, te da je smiješno govoriti da Rusija može ugrožavati bezbjednost BiH.
Ivancov je istakao da Republika Srpska ima pravo na referendum kada je riječ o ulasku BiH u NATO, kao i da je rukovodstvo Srpske nedvosmisleno protiv ulaska u Alijansu, što je identično stavu zvaničnog Beograda.

“Neutralna pozicija više odgovara, ne samo interesima Republike Srpske, nego i cijele BiH. To bi BiH dalo šansu da razvije dobre odnose sa zapadnim državama i da ima dobre odnose sa Rusijom. Neutralan stav bi značio i da BiH ne ulazi u vojne sukobe u kojima bi morala učestvovati ako bi postala članica NATO”, rekao je Ivancov za “Glas Srpske”.

On je naglasio da glavni zadatak Savjeta za sprovođenje mira u BiH /PIK/ treba da bude pomoć u primjeni Dejtonskog mirovnog sporazuma i kontrola njegove realzacije, te da samo ta pitanja treba da budu razmatrana na sjednicama, iako u posljednje vrijeme zapadni partneri na dnevni red stavljaju i ona koja su u njihovom, a ne u interesu BiH.

Ruski ambasador smatra da je neophodno zatvoriti OHR jer visoki predstavnik i OHR sada apsolutno nemaju realnu ulogu.

“Primjer je Mostar gdje oni već godinama pokušavaju pomoći lokalnim političarima da riješe to pitanje, ali ne uspijevaju. To potvrđuje naš stav da sva otvorena pitanja u BiH moraju rješavati lokalni političari. U ovom kontekstu uloga visokog predstavnika je više negativna, jer umjesto da političari nađu kompromis, ponekada se obraćaju visokom predstavniku da on riješi to pitanje”, rekao je Ivancov.

Ivancov je naveo da na zvaničnom nivou nijedna država ne govori o promjeni Dejtonskog sporazuma, te da međunarodna zajednica ne može diktirati suverenoj zemlji nove dokumente. On ističe da unutrašnje uređenje može biti promijenjeno samo ako se saglase sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

On smatra da je popis stanovništva osjetljivo pitanje za sva tri naroda i da bi tako važne odluke morale biti donesene zajednički jer će, u suprotnom, rješenja koja donosi biti drugačije tumačena u različitim dijelovima BiH.

Komentarišući ocjene da Rusija ima previše uticaja na Republiku Srpsku, Ivancov je rekao da nije riječ o uticaju, nego o visokom nivou saradnje.

“Naše veze sa Republikom Srpskom su snažnije nego sa Federacijom BiH zbog kulturne, religiozne i duhovne bliskosti naših naroda. Tu su i istorijske veze Srbije i Rusije”, rekao je Ivancov i dodao da i predstavnici ruskog biznisa lakše sklapaju poslove u Srpskoj nego u FBiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender