15. 05. 2021.
Sindikat: Trgovci da zatvore radnje u dane praznika

Sindikat: Trgovci da zatvore radnje u dane praznika

Pomak u pregovorima o novom opštem kolektivnom ugovoru u RS

Nakon više mjeseci agonije došlo je do pomaka u pregovorima o novom opštem kolektivnom ugovoru u Republici Srpskoj.

Napredak je potvrđen od strane svih učesnika, a neki kažu da su i sami začuđeni korakom naprijed jer ga nisu očekivali…

“Razmatramo član po član opšteg kolektivnog ugovora i približavamo stavove. Dogovorili smo se, jer smo razmotrili dvije trećine članova, da naredni sastanak bude održan u utorak”, rekao je Anton Kasipović, vicepremijer RS, nakon sastanka, i dodao da očekuje da bi do kraja naredne sedmice mogao da bude postignut konačan dogovor.

“Sa socijalnim partnerima razgovarali smo o koeficijentima za noćni i prekovremeni rad, te o godišnjim odmorima”, dodao je Kasipović. Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, najavio je rez, tako da će, ukoliko ne bude postignut dogovor sa socijalnim partnerima, Vlada RS donijeti odluku koja će biti na snazi sve dok to pitanje ne bude riješeno.

“Takva odluka Vlade biće na snazi sve dok se ne postigne dogovor o novom opštem kolektivnom ugovoru”, rekao je Savanović. On je dodao da će se u nastavku razgovora socijalnih partnera o opštem kolektivnom ugovoru pokušati usaglasiti sporne odredbe.

“Vidjećemo, ima poteškoća, ali i ohrabrenja. Pokušaćemo možda još jednom ili dva puta da sazovemo socijalne partnere, a ako ne bude išlo mi se više ne možemo tim baviti”, kaže Savanović. Iz Saveza sindikata RS muk kada su u pitanju kolektivni ugovori.

Ranka Mišić, prvi čovjek sindikalaca, nije bila prisutna na sastanku, a jedan od članova sindikalnog tima Velka Odžaković, generalni sekretar, rekla je da ne može ništa da komentariše zbog toga što je na sastanku dogovoreno da izjave u ime svih medijima daje Anton Kasipović.

Iz Konfederacije sindikata RS takođe nisu bili rječiti već su samo kratko prokomentarisali sastanak.

“O detaljima ne bih pričao jer neke stvari svako treba sa svojim organima da riješi, jedino što vam mogu reći je to da stvari idu nabolje”, rekao je Obrad Belenzada, predsjednik ove konfederacije. Saša Trivić, koji je predstavljao Uniju udruženja poslodavaca RS, rekao je da su određena pitanja uspjeli dogovoriti.

“Pregovori idu u pozitivnom smjeru, što nije bilo za očekivati, bili su teški razgovori. I dalje ima puno nedoumica i zato ne bismo ulazili u detalje da ne bi nešto bilo pogrešno shvaćeno”, ispričao je Trivić. Na drugoj strani Vlada FBiH je s predstavnicima većine sindikata počela pregovore o usklađivanju granskih kolektivnih ugovora. Jedino je zasad neizvjesno kada će biti postignut dogovor s predstavnicima Sindikata osnovnog obrazovanja i predškolskog odgoja FBiH, nakon što je Vlada odlučila da taj sindikat bude izbrisan zbog navodne neusklađenosti sa zakonskim propisima.

“Od 2007. imamo najnižu satnicu na nivou FBiH i već godinama pokušavamo da je uskladimo s povećanim troškovima života. Upravo na tom ćemo i insistirati u kolektivnom pregovaranju”, kazao je Abud Sarić, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu. Opšti kolektivni ugovor za FBiH potpisan je u februaru ove godine i trebalo bi da stupi na snagu ovog mjeseca. Ipak, zasad je neizvjesno kada će početi pregovori sa Sindikatom osnovnog obrazovanja i predškolskog odgoja.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender