06. 05. 2021.
Zašto se Maglić tako zove (FOTO)

Zašto se Maglić tako zove (FOTO)

Zašto se Maglić tako zove (FOTO)

Slika govori više od riječi, a prva slika koju vidite kada se od Foče vozite prema Sutjesci i Tjentištu su vrhovi Maglića u  magli.

To je najviša planina u Bosni i Hercegovini, pa nije iznenađujuće da mu je uobražena glava, na 2386 metara nadmorske visine, uvijek u oblacima.

I kada mu se približite – kao što su to učinili novinari na studijskom putovanju povodom predstojećeg OK festa – na primjer do Prijevora, prostrane zaravni do koje se može doći automobilom (preporučujemo terenac ili neki robustniji kombi) on namrgođen odozgo sprema kišu i vjetar, ili snijeg kad mu vrijeme nije.

Malo kasnije na Trnovačkom jezeru srcolikoj vodenoj površini na 1517 metara iznad mora, Maglić zajedno sa okolnim vrhovima prijeti maglama i teškim oblacima da nas što prije otjera nazad na sigurni Prijevor gdje domaćini i organizatori čekaju sa domaćim gurmanskim specijalitetima i rakijom.

I dok mezetimo vjetar sa masiva Volujaka, Bioča, Maglića i iz utrobe prašume Perućice šiba preko ušiju. Sredina je mjeseca juna, a niko nema kapu.

Zna se Maglić i razvedriti, kao 2012. godine kada se autor ovih  redova prvi i jedini put popeo na njegov vrh, a drugi planinari će reći da se tako sunčana godina na ovoj planini nikada kasnije nije ponovila, a sasvim rijetko ranije.

Sve ćudi, a još više ljepote Maglića i Nacionalnog parka Sutjeska možete upoznati uz dobru muziku, na pomenutom OK festu početkom jula na Tjentištu. Podno maglovitog Maglića, vedra atmosfera je zagarantovana.

mAGL mAGLIC 2 Maglic 3 Maglic

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender