18. 05. 2021.
ID preuzela odgovornost za pucnjavu u Orlandu, oglasio se Obama

ID preuzela odgovornost za pucnjavu u Orlandu, oglasio se Obama

ID preuzela odgovornost za pucnjavu u Orlandu, oglasio se Obama

Islamska država preuzela je odgovornost za pucnjavu u Orlandu, na Floridi, u kojoj je ubijeno najmanje 50, a ranjeno je 53 ljudi, javlja Rojters. Zločin je izveo Amerikanac avganistanskog porekla Omar Maten, koji je u razmjeni vatre sa policijom i sam ubijen.

“Oružani napad na noćni gej klub u gradu Orlandu, u američkoj držabi Floridi, koji je ostavio više od 100 mrtvih i ranjenih, izveo je borac Islamske države”, prenosi Rojters informaciju Amaka, novinske agencije Islamske države.

To je najmasovnije ubistvo počinjeno vatrenim oružjem u istoriji SAD. Međutim, senator Floride Bil Nelson izjavio je da tvrdnje Amaka još nisu potvrđene.

“Kada budemo dobili više informacija vidjećemo kakve su te veze bile”, rekao je Nelson novinarima u Orlandu, preneo je Rojters.

Američki mediji preneli su ranije da je Maten, prije nego što je otvorio vatru, pozvao policiju (911) i u telefonskom pozivu zakleo se na vjernost Islamskoj državi.

Obama: Napad u Orlandu teroristički čin

Američki predsjednik Barak Obama osudio danas pucnjavu u noćnom gej klubu kada je poginulo 50, a ranjeno 53 ljudi kao teroristički čin, poručivši da se Amerika neće prepustiti strahu.

“SAD će biti ujedinjene u zaštiti Amerikanaca protiv onih koji prijete zemlji”, naglasio je Obama u obraćanju novinarima povodom najmosovnije pucnjave u istoriji te zemlje. On je istakao da FBI sprovodi istragu i da zasad još nisu poznati motivi ovog napada, dodajući da se neće štedeti napori da se utvrdi da li je bio u vezi sa terorističkim grupama. Obama je najmasovniju pucnjavu u SAD nazvao i činom mržnje i brutalnim ubistvom, prenijele su agencije.

Takođe je rekao da je ovo težak dan za LGBT zajednicu i “otrežnjujući podsjetnik da je napad na bilo kog Amerikanca napad na sve nas”. Predsjednik SAD je završio obraćanje u Bijeloj kući bez pitanja novinara.

AFP: Ubica iz Orlanda bio nasilan mladić, pun predrasuda

Omar Matin, koji je u pucnjavi u noćnom gej klubu u Orlandu na Floridi ubio najmanje 50 ljudi, bio je homofob, nasilan mladić pun predrasuda koji je tukao svoju bivšu ženu. Matin (29) je bio musliman, Amerikanac avganistanskog porijekla, i radio je u obezbjeđenju.

Poslije napada spekulisalo se da li je imao veze sa Islamskom državom, pa su američki mediji naveli da je pred masakr pozvao policiju i zakleo se na vjernost toj ekstremističkoj organizaciji. Odmah potom oglasila se i Islamska država koja je preuzela odgovornost za napad. Matinovi rođaci tvrde da on nije bio preterano religiozan, ali da je mrzio homoseksualce, kao i da je tukao svoju bivšu ženu. Njegova bivša supruga, koja nije željela da joj se objavi ime iz bezbjednosnih razloga, rekla je za “Vašington post” da Matin nije bio “stabilna ličnost”.

“Tukao me je. Samo bi došao kući i počeo da me bije jer veš nije bio opran ili nešto slično”, kazala je ona. Njeni roditelji su je izvukli iz tog braka koji se kasnije okončao razvodom. Bivša supruga ga je opisala kao osobu koja je voljela privatnost, kao i da nije posebno ispoljavao svoju vjeru.

Kako piše “Dejli bist”, Matin je dva puta bio pod istragom zbog mogućih veza sa ekstremistima – 2013. i 2014. godine – ali nikada nije krivično gonjen. U Orlandu je uvedeno vanredno stanje poslije napada na noćni gej klub u kojem je poginulo najmanje 50 ljudi, dok je 53 poveđeno od kojih su mnogi u kritičnom stanju.

Gradonačelnik Badi Dajer kaže da je uvođenje vanrednog stanja neophodno kako bi se obezbjedili dodatni resursi nakon ovog zločina, prenosi BBC. Rano jutros policija je izvela kontrolisanu eksploziju ispred mjesta gde je naoružani napadač pucao na posjetioce i zabarikadirao se zajedno sa taocima, a napadač je ubijen. Ovo je, po broju žrtava, najteža masovna pucnjava u istoriji SAD, navodi AFP.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender