17. 05. 2021.
Na fakultetima ove godine manje mjesta na budžetu

Na fakultetima ove godine manje mjesta na budžetu

Na fakultetima ove godine manje mjesta na budžetu

Javni konkurs za upis studenata prve godine studija prvog ciklusa akademske 2016/2017. godine trajaće od danas pa do 17. juna i to za 6.595 studenata, ili 158 manje u odnosu na godinu ranije.

Manji broj studenata ove godine biće upisan na gotovo svim javnim fakultetima, osim na studijskim programima Matematika i informatika  i Fizika u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, gdje je predviđena stipendija za sve studente tokom školovanja ukoliko ne obnavljaju godinu studija.

Istovremeno, na drugim studijskim programima smanjen je broj studenata koji se školuju iz budžeta RS i to u Banjaluci na Akademiji umjetnosti, Ekonomskom i Pravnom fakultetu, Poljoprivrednom i Prirodno- matematičkom fakultetu, Tehnološkom fakultetu i Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta.

Zatim, na Akademiji likovnih umjetnosti u Istočnom Sarajevu, Ekonomskom fakultetu u Brčkom i Palama, Pravnom fakultetu, Pedagoškom fakultetu, Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta, Fakultetu za proizvodnju i menadžment Trebinje i Filozofskom fakultetu.

Iz Ministarstva kažu da je prilikom umanjivanja broja studenata u kategoriji “budžet” istovremeno povećavan broj studenata u kategoriji “sufinansiranje”, kako bi ukupan predloženi broj studenata ostao isti na određenom studijskom programu.

“Jedan od razloga za donošenje ovakvog rješenja su potrebe tržišta rada, te veliki broj nezaposlenih lica koja su stekla zvanja iz oblasti kojoj pripadaju studijski programi koji se izvode na ovim visokoškolskim ustanovama. Imali smo u vidu i upisani broj studenata u prvu godinu studija u akademskoj 2015/16. godini i vodili računa da ne ugrozimo nastavni proces”, rečeno je u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Na fakultetima u privatnom vlasništvu u RS biće upisano 20 odsto manje studenata, potvrđeno nam je u Vladi RS, a utvrđivanje upisnih kvota iz svih oblasti obrazovanja koje izvode privatne visokoškolske ustanove, utvrđeno je zaključkom Vlade RS,  na osnovu prijedloga koje su dostavile ove obrazovne ustanove.

Tokom 2015. najviše izgleda za pronalaženje posla su imala lica koja su VSS stekla na studijskim programima Inženjerstvo, tehnologija i građevinarstvo i Obrazovanje, te su u godišnjem periodu zaposleni u višem procentu od 12 i 28 odsto, dok su u grupi ukupno nezaposlenih lica sa VSS zastupljeni u manjem procentu od 10 i 18 odsto. “Situacija je obrnuta sa društvenim naukama, gdje u broju ukupno zaposlenih tokom 2015. ova lica učestvuju sa 41 odsto, dok u broju ukupno nezaposlenih lica učestvuju sa 53 odsto”, podaci su Zavoda za zapošljavanje RS i Vlade RS.

Brojke

-Akademska 2015/16. godina  6.753 redovna i vanredna studenta

-Akademska 2016/17. godina 6.595  redovnih i vanrednih studenata

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender