18. 05. 2021.
Promocija časopisa ”Talas”

Promocija časopisa ”Talas”

Promocija časopisa ”Talas”

U Narodnoj biblioteci “Ivo Andrić” Čelinac večeras će biti održana promocija časopisa “Talas.”

“Talas” je nezavisni časopis koji izlazi tromjesečno i govori o kulturnim stvaraocima i stvaralaštvu u ovoj oblasti. Priče koje donosi trude se da predstave ono univerzalno i suštinsko u naporima stvaralaca, očišćeno od efemernog dnevnopolitičkog trenutka. Čuva od zaborava stvaranje, strast, ljubav i naporan rad. Stvaranje koje je centralna tema časopisa nije shvaćeno u usko umjetničkom značenju. Stvarati se može i mala porodična pekara, zdravija životna sredina ili bolja budućnost za svoju okolinu. Nastao je na inicijativu Srđana Ivankovića iz štamparije Grafid i Borisa Maksimovića iz izdavačke kuće Imprimatur. Prvi broj ima 120 strana u koloru odštampanih na masnom papiru, a predviđeno je da naredni brojevi budu još bogatiji u sadržaji i tehnički kvalitetniji.

U prvom broju pored ostalog objaven je intervju sa Brutal Protestom, sjajnim rep sastavom iz Banjaluke. Brutal Protest čitaocima “Talasa” uz svaki, pa i ovaj prvi broj poklanja CD svog albuma “100%”.

Tu je tekst Borisa Milanovića, profesora engleskog jezika na privremenom radu u Dubaiju, o kulturološkim razlikama između Balkanskog i Arabijskog poluostrva, s posebnim osvrtom na UAE i njihovu borbu da zadrže tradcionalne vrijednosti u trenutku dok one gube na snazi.

Prevodilac i master diplomaterije Siniša Bundalo napisao je sjajan tekst o katalonskom jeziku i njegovim političkim implikacijama. Urednik Boris Maksimović pisao je o romanu koji je obilježio godinu iza nas, a vjerovatno i one koje su pred nama, o sjajnom djelu Mišela Uelbeka “Pokoravanje”. Uz tekst vam donosimo i dio iz knjige, naravno, uz dozvolu sjajne izdavačke kuće “Booka”, koja nam je i donijela ovo fascinantno djelo. Asistentica na Filološkom fakultetu u Banjaluci Sonja Lero piše o najprevođenijem srpskom piscu o kojem kod nas niko ne piše. Zašto je Zoran Živković prevođen na japanski, arapski, turski, portugalski, a kod nas ostaje praktično nepoznat saznaćete u ovoj sjajnoj analizi njegovog djela. Saša Šmulja, profesor na Filološkom fakultetu u Banjaluci, prikazao je divni roman Tanje Stupar Trifunović “Satovi u majčinoj sobi”. Književnik i novinar Goran Dakić pita se kuda nas to vode novi trendovi u pornografiji i trebamo li se zabrinuti zbog toga. Branislav Predojević, nekada urednik kulturne rubrike u “Novom reporteru”, “Pressu RS”, piše o serijalu “Game of Thrones”.

Profesorica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Banjaluci Milica Drobac pisala je o tome kako i zašto osnovno obrazovanje ubija kreativnost u djeci i šta možemo uraditi da to promijenimo. Tu je i intervju sa dobrim duhom domaće blogosfere, radio-voditeljom Nebojšom Krivokućom, o njegovom blogu Prešlicavanje, o budućnosti radija i o muzici kao najboljoj defragmentaciji glave. Stevan Stančić je istraživao švercerske rute između Ukrajine, Bjelorusije i Poljske i u prvom broju “Talasa” donosi nam priču o Bjelorusiji, zemlji o kojoj zaista malo znamo.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender