17. 05. 2021.
RS: Ispečena kajgana od 3.000 jaja

RS: Ispečena kajgana od 3.000 jaja

RS: Ispečena kajgana od 3.000 jaja

Kajgana iz Donjeg Žabara teška je nevjerovatnih 100 kilograma. Jaja su umućena, i ispečena, na obali jezera, uz tradicionalne posavske igre i pjesme.

Od tolike kajgane miris se nadaleko proširio pa je i privukao brojne znatiželjnike koji se nisu pokajali kad su je probali.

Za najveću kajganu, ikad napravljenu u Posavini, potrošeno je tri hiljade jaja. Bilo je potrebno pola sata da se spremi i mnogo manje da se konzumira.

Glavni majstor bio je Radmilo Čonić, kuvar iz Srbije, nadaleko poznat po kajganama. Priznaje da je prvi put napravio jednu od toliko jaja. Zapravo, sve je vrlo jednostavno.

“Nema neki poseban recept. Lupaju se jaja, doda se so, i onda se istrese na tiganj i miješa se dok se ne ispeče. Kad se ispeče, mi kod nas udaramo frizuru, a i ovdje ćemo raditi sa frizurom. Ovu alevu papriku kad se ispeče, odgore pospemo malo. Eto, to je sav recept”, otkriva tajne kajgane Radomir Čonić, glavni kuvar.

Jaja je obezbijedila firma Agreks, koja je i organizator kajganijade. Želja im je bila da, kako kažu, opštini Donji Žabar podare jednu turističku manifestaciju. Zasad im dobro ide jer su dobili svoj datum u gastronomskom kalendaru Srpske.

Da obaraju Ginisov rekord u pravljenju najveće kajgane, koji drže Portugalci, nisu htjeli. To će da ostave budućim generacijama. Jer im za taj poduhvat treba više od 160 hiljada jaja.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender