18. 05. 2021.
Banjalučki aerodrom ostao bez “kargo” letova za Tursku

Banjalučki aerodrom ostao bez “kargo” letova za Tursku

Banjalučki aerodrom ostao bez “kargo” letova za Tursku

Aerodrom Banjaluka trpi veliku štetu zbog odluke kojoj su doprinijeli i srpski predstavnici u Savjetu ministara BiH, da se svježe meso za izvoz u Tursku, transportuje sa tuzlanskog, a ne banjalučkog aerodroma.

Ovom odlukom banjalučkom aerodromu uskraćen je godišnji prihod od nekoliko desetina miliona maraka.

U Ministarstvu saobraćaja Srpske kažu da je posebno zabrinjavajuće to što tuzlanski aerodrom ne ispunjava ni osnovne uslove za izvoz mesa.

Prvi kargo avion natovaren junetinom iz bijeljinskog „Mesoprodukta“ poletio je 2. juna sa piste tuzlanskog aerodroma – istovremeno to je značilo da je banjalučki aerodrom ostao praznih šaka.

Od kraja 2014. pa do kraja prošle godine, koliko su trajali kargo letovi iz Banjaluke, prevezeno je oko 5,5 hiljada tona rashlađenog junećeg mesa za Tursku i pri tom nije bilo nijednog propusta. Upravo zbog toga bilo je logično da banjalučki aerodrom dobije podršku da i dalje obavlja taj posao.

“Planirali smo dodatno zapošljavanje, proširenje zajednice u smislu kompletne podrške kroz sirovinu, čitav niz sadržaja smo bili spremni da stavimo u funkciju kako bi odgovorili na taj izazo”, kaže direktor Banjalučkog aerodroma Miroslav Јanjić.

Ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović ranije je uvjeravao da, kada je riječ o transportu mesa sa banjalučkog aerodroma, neće biti nikakvih problema.

“Ovaj posao dići će na noge stotine proizvođača u Bijeljini, Gradišci, Banjaluci, kao i konstantan rad aerodroma u Sarajevu i Banjaluci. Aerodrom Banjaluka opstaje zbog toga što smo obezbedili da svaki dan ima najmanje dva leta za Tursku”, izjavio je Šarović sredinom prošle godine.

Mirko Šarović danas objašnjava da izbor aerodroma za izvoz mesa u Tursku ne zavisi od institucija u BiH, već isključivo od komercijalnog aranžmana avio prevoznika i kompanije koja je dobila tender za izvoz.

“Svako ko je dobio dozvolu za izvoz mesa u Tursku određuje sa kog aerodroma će da ide njegova roba i sa kojim avio prevoznikom će taj aranžman da sklapa”, kaže Šarović.

Problem banjalučkog aerodroma nastao je kad je tuzlanski aerodrom pokrenuo kampanju da dobije isti status kao i banjalučki. U decembru prošle godine podnesen je prijedlog Savjetu ministara da se i aeodromima Tuzla i Mostar da isti status što je Savjet ministara i podržao.

Nakon reagovanja iz Srpske, pokrenuta je inicijativa da se i banjalučki aerodrom uvrsti u ovaj projekat, ali inicijativa ni do danas nije dala rezultate. U resornom ministarstvu Srpske kažu i da tuzlanski aerodrom ne ispunjava uslove za otpremanje robe životinjskog porijekla.

“Sa tuzlanskog aerodroma meso ide u toplom stanju što je protiv svakih pravila i propisa, takođe da bi se ojačala mogućnost tuzlanskog aerodroma Savjet ministara je donio odluku o milion maraka za tuzlanski i mostarski aerodrom , a izostavljen je banjalučki, to mi je žao pogotovo imajući u vidu da u Savjetu ministara sjede i ljudi iz RS”, napominje ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić.

U ministarstvu saobraćaja Srpske najavljuju razgovore sa turskim partnerim. Cilj im je osporiti takvu odluku, tim prije što ni tuzlanski ni mostarski aerodromi ne ispunjavaju osnovne uslove za izvoz mesa, ali i činjenice da je banjalučki aerodrom uložio oko 100 hiljada maraka vlastitih sredstava da bi podigao kvalitet usluge pretovara i prevoza mesa na zadovoljavajući nivo.

“Želimo da osporimo neke uslove koje tuzlanski aerodrom nezadovoljava, nisam puno optimista da puno toga mi možemo napraviti , nažalost imamo takvu situaciju”, dodaje Trninić.

Zbog nerazumijevanja ili namjerne podrške srpskih ministara u Savjetu ministara, sve inicijative za Tuzlu, a protiv aerodroma Banjaluka prošle su bez problema.

Ipak, banjalučki aerodrom nada se da će podizanjem kvaliteta usluga i ulaganjem u svoje kapacitete uspjeti u namjeri da bude prvi u prevozu robe životinjskog ali i biljnog porijekla.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender