05. 05. 2021.
Banjaluka – Jajce: Brzi, žestoki i pijani siju smrt preko pune linije

Banjaluka – Jajce: Brzi, žestoki i pijani siju smrt preko pune linije

Banjaluka – Jajce: Brzi, žestoki i pijani siju smrt preko pune linije

Za pet mjeseci čak 55 osoba poginulo je u saobraćajnim nesrećama na putevima u Srpskoj, a od početka godine čak njih sedmoro na putu između Banjaluke i Jajca.

Krajem aprila na ovoj dionici u jednom danu, u razmaku od nekoliko sati, život je izgubilo četvoro ljudi. Svi oni su autima sletjeli u Vrbas.

Zato se sa pravom može reći da je ovo jedan od “najsmtonosnijih” puteva u Srpskoj.

Primjera radi, od ulaza u kanjon Tijesno do Krupe na Vrbasu ima oko 12 kilometara i na toj dionici čak 25-30 većih i opasnijih krivina. Vozi se u dvije trake, put je uzak, sa jedne strane su ogromne stijene, a na drugoj Vrbas.

Ograničenje brzine je 50 kilometra na čas, ali većina vozača to uopšte ne poštuje, pa čak pretiču vozila i kamione na ovom opasnom i nepreglednom putu.

– Neposredno prije ulaska u kanjon iz pravca Jajca nalazi se jedan duži pravac. Vozači obično tu ubrzaju, pa onda ulete u krivinu, teško vrate kontrolu nad vozilom i izlete – pojašnjava Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Zbog čestih saobraćajnih tragedija MUP RS je na ovoj dionici pojačao kontrolu, postavljen je radar, ali i policijske patrole.

Po podacima “Puteva RS” putem Banjaluka-Jajce dnevno prođe oko 3.572 vozila. Nakon učestalih udesa stručnjaci ovog preduzeća su analizirali stanje na putu, uočili neke nedostatke i sada rade na izradi projekta za poboljšanje bezbjednosti.

Radović ističe da bi trebalo preispitati i da li su zaštitne ograde postavljene u skladu sa propisima, da li su dovoljne i da li na nekim mjestima treba treba veća zaštita.

– Od „Puteva RS“ ove godine očekujemo da krenu sa identifikacijom opasnih mjesta kako bismo imali bar obilježene najopasnije lokacije gdje se dešava najviše nesreća – ističe Radović.

Ipak, najvažnije od svega je kako natjerati vozače da poštuju brzinu. Stručnjaci za saobraćaj upozoravaju da su kazne kod nas simbolične, minimalne i nemaju efekat.

– Kad još imamo odredbu da se kazna prepolovi ako se plati u roku od osam dana, onda je tu policija nemoćna. U zemljama regiona kazne su dva-tri puta veće nego kod nas. U Srbiji su uveli mjeru da ako pređete mimo pješačkog prelaza sa djetetom, onda je kazna duplo veća nego kad niste sa djetetom, jer između ostalog dajete loš primjer – ističe Radović.

Tako je, na primjer, na području CJB Istočno Sarajevo radar bilježio čak 100 prekršaja dnevno. Portparolka Danka Tešić kaže da je tokom 23 dana u aprilu zabilježno 2.317 prekršaja, a u maju čak 3.367 prekršaja.

U RS je još nekoliko puteva posebno opasno, ozbirom na broj udesa i žrtava. Radi se o pravcima Banjaluka-Prijedor, Klašnice-Prnjavor, Ivanjska-Lamovita, Rudanka-Doboj, Laktaši-Gradiška, te put od Zvornika prema Šepku i Drinjači.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender