09. 05. 2021.
Banjaluka: U kafiću pronađena marihuana

Banjaluka: U kafiću pronađena marihuana

Makedonija legalizovala marihuanu u medicinske svrhe

Lijekovi na bazi marihuane postali su od danas legalni i u Makedoniji, koja se pridružila grupi od najmanje dvanaestak evropskih zemalja koje su već odobrile upotrebu takvih proizvoda za pojedine pacijente.

Lijekove koji sadrže manje od 0,2 odsto tetrahidrokanabinola, glavnog psihoaktivnog sastojka marihuane, sada mogu prepisati ljekari i mogu se kupiti u apotekama, rekla je novinarima direktorka makedonske Agencije za lijekove Marija Darkovska-Serafimovska, prenosi AFP.

“To će pomoći velikom broju makedonskih građana koji se bore sa ozbiljnim bolestima i kojima je potrebno liječenje proizvodima na prirodnoj bazi”, rekla je ona.

Ovi lijekovi su dostupni pacijentima koji pate od zdravstvenih problema povezanih sa kancerom, multipleks sklerozom i epilepsijom, navodi francuska agencija.

Proizvodi na bazi marihuane su, međutim, dostupni isključivo pod nadzorom ljekara i uz recept.

“Ovo nije zamejna za medicinsko liječenje”, rekao je makedonski ministar zdravlja Nikola Todorov nakon što je parlament u maju usvojio novi zakon kojim se odobrava prodaja lijekova na bazi marihumane, poslije višemesečne javne rasprave.

Prema makedonskom zakonu, upotreba marihuane u druge svrhe i dalje je nezakonita.

Do sada je 13 zemalja članica EU legalizovalo upotrebu lijekova na bazi marihuane, a među njima su i Austrija, Britanija, Francuska, Njemačka, Italija, Holandija i Španija, podsjeća francuska agencija.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender