17. 05. 2021.
Ubijen vođa Islamske države Abu Bakr al Bagdadi

Ubijen vođa Islamske države Abu Bakr al Bagdadi

Ubijen vođa Islamske države Abu Bakr al Bagdadi

Vođa terorističke organizacije Islamska država Abu Bakr al-Baghdadi ubijen je u američkom zračnom napadu na Raku, prenosi Daily Mirror.

Kako javljaju strane novinske agencije “Al Bagdadi je ubijen od strane koalicije u vazdušnim udarima na Raku petog dana ramazana”.

Drugi izvori naveli su da je ipak preminuo u Mosulu u uporištu ISIL-a.

Iračke bezbjednosne snage saopštile su da je irački avion pogodio konvoj u kojem se nalazio Bagdadi na putu prema Karabli gdje je trebao prisustvovati sastanku terorističkih vođa.

Al-Baghdadi je čovjek čija je glava ucijenjena na 10 miliona dolara. Rodom je Iračanin, a rođen je pod imenom Ibrahim al-Samarrai, oko 50 kilometara sjeverno od Bagdada u gradu Samara. Tvrdi da njegova loza vodi porijeklo od poslanika Muhammeda, što mu daje legitimitet da bude vjerski vođa.

Godine 2005. zarobile su ga američke snage, a nakon što je pušten na slobodu preuzeo je čelo ogranka Al Qaide u Iraku. Tačnije, zamijenio je tadašnjeg lidera Abu Omara al-Baghdadija, koji je ubijen u akciji koju su vodili Amerikanci.

Put Abu Bakra al Baghdadija do halife u samoproglašenoj Islamskoj državi najbolje se može shvatiti u svjetlu cijepanja Al Qaide u Iraku. 2013. godine je otvoreno prkosio glavnom lideru Al Qaide Aymanu al-Zawahiriju kada je udružio snage sa Jabhat al-Nusrom, sirijskim ogrankom Al Qide.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender