18. 05. 2021.
Akcija “Mreža”: Pretresi na 50 lokacija, uhapšeno 30 lica

Akcija “Mreža”: Pretresi na 50 lokacija, uhapšeno 30 lica

Akcija “Mreža”: Pretresi na 50 lokacija, uhapšeno 30 lica

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona tokom noći i jutros su u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom ZDK u okviru operativne akcije kodnog naziva “Mreža”, slobode lišili 30 lica koja su dio organizovane grupe koja se sumnjiči za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga I nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

” U nastavku realizacije ove operativne akcije danas je u ranim jutarnjim satima, od strane policijskih timova, započeti istovremeni pretresi na 51 lokaciji na području Zeničko-dobojskog kantona. U isto vrijeme, u okviru zavedene akcije, vršeni su pretresi na 4 lokacije na području Srednjobosanskog kantona, 2 lokacije na području Trebinja i 1 lokaciji u Posušju”, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Pretresi objekata na 58 lokacija se vrše s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode 35 lica koja se sumnjiče za izvršenje navedenih krivičnih djela.

Tačnije, tokom provođenja operativne akcije “Mreža”, zadokumentovano je 499 krivično pravnih radnji za koje se sumnjiče članovi organizovane grupe protiv koje je ova akcija i usmjerena.

Policijskim timovima Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u naznačenim aktivnostima pomoć pružaju pripadnici Federalne uprave policije, te pripadnici ministarstava unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Srednjobosanskog kantona, i tom prilikom je angažovano preko 450 policijskih službenika.

Dosadašnjim aktivnostima u okviru zavedene akcije pronađeno je i privremeno oduzeto 50 materijalnih dokaza u vidu pojedinačnih isporuka opojnih droga. Takođe su pronađena i oduzeta 3 pištolja, 1110,85 grama opojnih droga, 5 drobilica za marihuanu,  5 digitalnih vaga za precizno mjerenje, 92 komada municije, veća količina tableta sa psihoaktivnim komponentama i 1 zračni pištolj. U toku je privođenje lica lišenih slobode u službene prostorije, gdje će nad istim biti zavedena kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, biti predata na daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender