06. 05. 2021.
Čomski: Širenje NATO-a jedan od mnogih Klintonovih zločina

Čomski: Širenje NATO-a jedan od mnogih Klintonovih zločina

Čomski: Širenje NATO-a jedan od mnogih Klintonovih zločina

Američki filozof i istoričar Noam Čomski izjavio je danas da je jedan od mnogih zločina bivšeg predsjednika SAD Bila Klintona proširenje NATO-a na istok.

Čomski je podsjetio da je širenjem NATO-a na istok prekršeno obećanje Klintonovih prethodnika dato bivšem predsjedniku SSSR-a Mihailu Gorbačovu, koji je dozvolio da ujedinjena NJemačka uđe u sastav vojne Alijanse.

“Veoma ozbiljne provokacije vršio je i bivši predsjednik DŽordž Buš, što je izazivalo snažno reagovanje Rusije. Američke crvene linije već se nalaze na ruskim granicama”, kaže Čomski za američki portal “Trutaut” /Truthout/.

Čomski je podsjetio da je administracija Bila Klintona nesebično oružjem snabdijevala Tursku kako bi joj pomogla da pokrenu kampanju ubistava, uništenja i terorizma protiv kurdske manjine.

Prema njegovim riječima, američko-turski odnosi zategnuti su pred pripremu invazije na Irak jer Ankara nije željela da se pridruži Vašingtonu i njegovim saveznicima, što je izazvalo negodovanje SAD.

Čomski je dodao da su i današnji odnosi Ankare i Vašingtona na neki način zategnuti.

“Turska ima prirodan potencijal za razvoj odnosa sa Iranom i centralnom Azijom, što može i da učini, čime bi ponovo bile u porastu tenzije sa Vašingtonom. Ali, to se za sad neće desiti”, smatra Čomski.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender