16. 05. 2021.
Setra proslavila 65. rođendan

Setra proslavila 65. rođendan

Setra proslavila 65. rođendan

Prije nekoliko dana, jedan od najvećih njemačkih proizvođača autobusa, Setra, proslavio je 65 godina od osnivanja. Kroz ovaj članak podsjetićemo se puta koji je fabrika iz Ulma prošla od malog autobusa S8 do najmodernije serije 500.
Bila je to 1951. godina kada je svjetlo dana ugledao S8, prvenac fabrike Kässbohrer Fahrzeugwerke i jedan od ikona njemačke autobuske industrije. Iste godine, predstavljena je i na sajmu vozila u Frankfurtu, gde je pobrala simpatije njemačkih privrednika. Po svojoj karakterističnoj samonosećoj karoseriji, Setra je i dobila ime od njemačkog prideva selbst tragend (samonoseći).

setra2

Prva serija vozila, serija 10, je od samog početka imala modularno izrađenu karoseriju, koja je omogućila velik broj istih dijelova za autobuse iz gradske, prigradske ili turističke branše. Takođe, motor u zadnjem dijelu vozila je predstavljao vrlo moderno rješenje za to doba. Uz to, iste godine je počelo i standardno obilježavanje Setrinih autobusa. Prvi dio oznake je slovo S, koje označava Setru kao proizvođača, zatim prva cifra obilježava broj serije, dok druge dvije cifre obilježavaju broj sjedišta, a samim tim i dužinu vozila. Na kraju oznake se obilježava tip vozila, a najčešće visina poda.

setra3

Modernizacija proizvodnje uslijedila je 1967. godine, kada je iz Ulmske fabrike izašla serija autobusa 100. Nevjerovatan korak naprijed napravila je fabrika sa novim modelima koji su bili veoma udobni, sa povišenim krovom i poboljšanim nivoom udobnosti. Takođe, autobusi ove serije su se pravili u Bugarskoj u fabrici Čavdar za domaće tržište, tokom prve polovine osamdesetih godina prošlog vijeka.

setra 4

setra 5

Dvadesetpeti rođendan ovog proizvođača obilježen je predstavljanjem serije 200, koja se i danas vozi na putevima širom Evrope. Po prvi put je iz fabrike izašao turistički autobus na sprat (S228DT), kao i turistički model kod kog je vozač fizički odvojen u donjem dijelu vozila (S216HDS) koji je pobrao sve simpatije evropske industrije pa je i nagrađivan brojnim nagradama. Novu seriju modela karakterišu brojna tehnička unapređenja, poput disk kočnica na prednjoj osovini i kompletno novog sistema ventilacije. Do danas, ova serija je najduže ostala u proizvodnji, od 1976. do 1994. godine.

setra 6

Početkom devedesetih godina prošlog vijeka, tokom velike ekspanzije elektronskih uređaja, počela je njihova primjena i na vozila. Setra je odgovorila na nove trendove i prezentovala seriju 300, iz koje je visokoturistički model S315HDH osvojio nagradu Coach of the Year 1993, najprestižniju evropsku nagradu u autobuskoj industriji. Takođe, Setra je napravila ogroman pomak na polju dizajna, pa se kod ovih autobusa prvi put pojavljuju retrovizori pod jednom maskom kao i linije karoserije koje idu preko prozora i čine skladnu estetičku cjelinu. Naravno, Setra je kompletno redizajnirala vozački prostor koji je tada postao prilagođen vozaču i njegovim potrebama.

setra 7

Za pedeseti rođendan firme, 2001. godine, predstavljena je serija 400, koja je kompletno uzdrmala evropsko tržište. Putovanje autobusom je poprimilo totalno drugačije značenje, i tada je komfor putnika, ali i vozača, postavljen kao najveći prioritet. Preko dvadeset modela u različitim izvedbama, od gradskog autobusa do visokoturističke grdosije na sprat, proizvodilo se u njemačkoj fabrici. Takođe, posebno su se pravili modeli prilagođeni za druga tržišta, pa je Setra S417HDH jedan od najčešćih turističkih autobusa u SAD. Osim SAD, posebno su pravljeni modeli za tržište Velike Britanije. Naravno, po uzoru na prethodnu seriju, i iz ove serije Setra nosi Coach of the Year titulu za 2002. godinu, sa modelom S415HDH, ali nije jedina jer model S415NF nosi titulu Bus of the Year 2009. Iz ove serije danas se još uvijek proizvode samo modeli iz MultiClass serije, za gradski i prigradski prevoz.

setra 8

Trenutno najnovija, serija 500 je ugledala svjetlo dana 2012. godine. Osim avangardnog dizajna, Setra kroz ovu seriju danas nudi prije svega bezbjednost, a zatim komfor i pouzdanost. Nova Setra je isto visoko nagrađivana na polju dizajna, pa je osvojila prestižnu Red Dot nagradu za najbolje dizajniran proizvod, kao i Coach of the Year 2012, sa modelom S515HD. Iako je u proizvodnji već četiri godine, Setra još uvijek nije predstavila MultiClass familiju serije 500. Međutim, serija 500 plijeni svojim modernim i dinamičnim izgledom, koji prati svjetski trend proizvođača vozila.

Do kraja 2015. godine, Setra je prodala preko 107 hiljada vozila i danas stoji za proizvođača ekskluzivnih autobusa iz velike Daimler porodice. U prethodnih 65 godina, Setra je u zidove fabrike uzidala svoju tradiciju koju i danas veoma poštuje. Nažalost, budućnost ne možemo predvidjeti, ali sa vjerom u Setru se sigurno može očekivati dalji nastavak diktiranja trenda, praćen velikim imenom koje nosi kvalitet, udobnost i bezbjednost.

(Tekst: Slobodan Kostić, Foto: Daimler, Saša Conić i Goran Dimovski/Autobusi.NET)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender