17. 05. 2021.
Pretučen svjedok saradnik u slučaju “Specijalci”

Pretučen svjedok saradnik u slučaju “Specijalci”

Slučaj “specijalci pljačkaši”: Drukeru tri godine robije

Danijel Kuzmić (29), bivši radnik „Sektor sekjuritija“ i svjedok pokajnik Specijalnog tužilaštva RS, biće osuđen na tri godine robije, saznaje „EuroBlic“.

Prema sporazumu o priznanju krivice čiji se detalji skrivaju u strogoj tajnosti, a koji su Kuzmić i njegov advokat Mirko Dabić dogovorili sa Specijalnim tužilaštvom RS, druker Kuzmić obavezan je da svjedoči protiv dojučerašnjih saučesnika u filmskoj pljački 617.000 KM iz blindiranog vozila „Sektor sekjuritija“.

Oružanu pljačku na autoputu Banjaluka-Gradiška izvršili su pripadnici Specijalne policije MUP RS u septembru prošle godine. Dogovorivši sporazum, Kuzmić se odrekao prava na suđenje, a nakon svedočenja, sporazum Kuzmića i tužilaštva biće dostavljen vijeću Okružnog suda Banjaluka.

Kuzmić je u oružanoj pljački bio tiper i kao radnik „Sektor sekjuritija“ dojavio je rutu kretanja konvoja blindiranih vozila koji su prevozili novac „UniKredit banke“ iz Banjaluke u centralu banke u Zagrebu.

Naime, Kuzmić je nekoliko trenutaka prije pljačke saučesnicima poslao sms poruku u kojoj je napisao „Ljubavi, krenula sam“, koja je bila znak da je konvoj s novcem na putu.

Nakon oružane pljačke u kojoj je ranjen jedan od zaštitara, sprovedena je detaljna istraga, a ubrzo je utvrđeno da je pljačku izvršila dobro organizovana kriminalna grupa.

Par mjeseci nakon pljačke, u januaru ove godine, uhapšeni su pripadnici Specijalne policije MUP RS, odnosno Vladan Malić (32), koji je optužnicom označen kao organizator, pa mu je u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku RS zaprećena minimalna kazna od 10 godina robije.

Uhapšene su i njegove kolege sa posla Aleksandar Popović (29) iz Kotor Varoša i Goran Paraš (27) iz Banjaluke, te Željko Inđić (27) iz Bratunca i Goran Janjuz (24) iz Kozarske Dubice.

Inđić i Janjuz, za razliku od ostalih, nisu proveli ni dana u pritvoru, već su odmah nakon hapšenja „propjevali“ o svojim ulogama u pljački i dogovorili sporazume o priznanju krivice, a kazne se takođe drže u strogoj tajnosti.

Za razliku od dvojice pokajnika, Popoviću i Parašu su, prema zakonu, zaprijećene kazne od 5 do 15 godina robije. Jedini civil i saučesnik pripadnika „elitne jedinice“ MUP RS bio je Oleg Banda (30) iz Banjaluke.

Suđenje specijalcima počinje 17. juna.

Okružni sud u Banjaluci nedavno je do okončanja suđenja produžio pritvor Maliću, Popoviću, Parašu i Bandi.

Plijen

Pokajnik Danijel Kuzmić jedini je koji je vratio svoj dio plijena „zarađen“ pljačkom blindiranih vozila. Advokat Mirko Dabić potvrdio je za „EuroBlic“ da je Kuzmić vratio iznos od 30.000 evra.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender