16. 05. 2021.
Demurenko svjedočio o Markalama- nismo našli vatreni položaj kod Srba

Demurenko svjedočio o Markalama- nismo našli vatreni položaj kod Srba

Demurenko svjedočio o Markalama- nismo našli vatreni položaj kod Srba

Kao cilj svoje istrage, ruski oficir koga je odbrana Ratka Mladića pozvala za svjedoka, naveo je „odbacivanje laži” da su „srpski agresori” ispalili granatu na Markale.

Tužioci na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom pobijali su iskaz svjedoka odbrane Andreja Demurenka da Vojska Republike Srpske nije mogla ispaliti minobacačku granatu koja je na pijaci Markale, u leto 1995, ubila i ranila na desetine građana Sarajeva.U unakrsnom ispitivanju, tužilac Alan Tiger tvrdio je da je Demurenko pogrešno razumeo pravac doleta granate, koji su utvrdili Unproforovi francuski stručnjaci, zbog različitih mernih jedinica. Svjedok je, međutim, uzvratio da to „nije bilo bitno” i da se služio pravcem doleta granate koji su na karti ucrtali upravo francuski istražitelji, ispitujući sve moguće položaje minobacača.

Zastupnik optužbe dokazivao je da Demurenko nije u obzir uzeo sve tipove minobacačkih granata koje su mogle biti ispaljene na Markale i da je, stoga, zanemario da je napad mogao doći sa 12 lokacija, a ne sa šest, koje je on, kako tvrdi, obišao. Po tužiocu, razlika u udaljenosti tih položaja i onih koje je Demurenko ispitao iznosi i do kilometar i po.

„Tablice gađanja to jasno pokazuju, ali to ne mijenja ništa, zato što smo mi obišli sva mesta mogućeg ispaljenja na liniji doleta koje je bila dugačka šest kilometara od mjesta udara”, odgovorio je Demurenko, tvrdeći da je ta udaljenost krajnji domet minobacača.

Kao cilj svoje istrage, ruski oficir naveo je „odbacivanje laži” da su „srpski agresori” ispalili granatu na Markale. Upitan od sudija da li to znači da je unaprijed znao da srpske snage nisu bile odgovorne, Demurenko je odgovorio:

„Naravno da ne. Da smo na teritoriji VRS našli vatreni položaj, ja bih to otvoreno rekao”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender