16. 05. 2021.

Novakov pobjednički gen od Damjanovića

Porodica našeg asa sa očeve strane vuče porijeklo sa Čeva iz Crne Gore i sela Jesenovo Polje.

Mnogi se pitaju za porijeklo Đokovića, valjda da bi pronikli u tajne velikog uspjeha i Novakovog šampionskog „genetskog koda“.

Iako ga, pored Srbije, i drugi narodi svojataju da je „njihov“, svima je jasno da je Nole isključivo svoj čovjek. U sve ostalo nikada nije želio da ubjeđuje druge, čak ni kada su ga nazvali Hrvatom na dodjeli pehara u Montrealu, ni kada ga Crnogorci svakodnevno zovu da „prenese“ ATP turnir u Budvu, jer je to zemlja njegovih predaka, ni kada Kosovari govore da je on „Zvečanac i ništa drugo“, a Britanci i Amerikanci maštaju da u rukama svjetskog broja jedan osvane pasoš sa grbovima njihove zemlje.

Tek, Novakova porodica sa očeve strane vuče porijeklo iz Crne Gore, sa Čeva, i to od porodice Damjanović. Njegov predak, Đoko Damjanović oko 1730. godine ubio je izvjesnog turskog agu, pa je bio prinuđen da bježi sa familijom.

Ponuđeno mu je veliko imanje u Zeti, ali se ipak opredijelio za Jasenovo Polje, ispod planine Vojnik, iznad Nikšića, da bi mogao da se bavi stočarstvom. Tako mu je porodica postala „Đoković“, što je svojevremeno ispričao Vlada, Goranov i Srđanov otac, a Noletov deda.

Vladin otac, Neđeljko Đoković, kao učesnik Bregalničke bitke, dobio je zemlju 1928. godine na Kosovu, u selu Voćnjak kod Srbice. Tamo je živio do početka Drugog svjetskog rata, 1941. godine vratio se sa porodicom u Jasenovo Polje.

Vlada je, potom, živio u Srbici do 1951. godine, kada je prešao u Zvečan, kod Kosovske Mitrovice, pošto se zaposlio u Trepči. U Zvečanu mu je rođeno sve troje djece. Najstariji je Novakov otac Srđan (1961), tri godine mlađi Goran i ćerka Jelena (1969).

Đokovići su se preselili u Beograd 1981. godine, jer je Vlada, kao predstavnik firme „Tehnopromet“ za Kosovo i Metohiju od firme dobio stan. Šest godina kasnije rodio se i šampion, a Banjica je postala njegov dom.

(Večernje Novosti)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender