16. 05. 2021.

Vikend na moru, najizglednija opcija

Većina građana Republike Srpske ove sezone će samo za vikend videti more, i to hrvatsko. U turističkim agencijama najtraženiji izleti do morske obale

Ljeto je na pragu, ljetovanja se sanjaju, ali vrijeme desetodnevnih aranžmana na nekom hrvatskom ostrvu, crnogorskoj obali ili nekoj daljoj destinaciji odavno je iza nas, bar kad je prosječan građanin RS u pitanju. Građani, zbog sve tanjeg novčanika, ali i sve većeg i bržeg rasta cijena noćenja na bližim destinacijama, ove sezone uglavnom se opredjeljuju za vikend letovanja na hrvatskoj obali.

U banjalučkom prevozniku “Žak turs” prepoznali su mogućnosti građana RS, pa su prije nekoliko sezona došli na ideju da organizuju jednodnevne, dvodnevne i trodnevne izlete do mora po vrlo povoljnim cijenama. Tako građani, sa skromnijim budžetskim mogućnostima, već po cijeni od 40 KM mogu da provedu cijeli dan u Makarskoj. U cijenu je uračunat samo prevoz.

– Klijentima nudimo i vikend ljetovanja po cijeni od 70 KM u Makarskoj, u koju je uračunat prevoz i noćenje, trodnevni odmor je 110 KM, a šestodnevni 210 po osobi – rekli su u “Žak tursu” za “Novosti”.

Sindikalne organizacije pojedinih firmi u RS takođe se snalaze, kako bi svojim zaposlenima omogućili aranžmane u određenim ljetovalištima. Jedna od njih je i firma “Arselor Mital” iz Prijedora koja se bavi eksploatacijom ruda. Uprkos teškim uslovima poslovanja, ipak uspijevaju da “skuckaju” nešto sredstava za odmor svojih radnika, zahvaljujući prvenstveno saradnji sa “Banjalučkom pivarom”.

“PAPRENO”

Pored većine građana Republike Srpske koji će se ovog ljeta zadovoljiti u najboljem slučaju vikendom u Hrvatskoj, ima i onih, istina mali broj, koji će uživati u preskupim aranžmanima na Tajlandu, Maldivima, Kubi, Kini… Cijene tih aranžmana kreću se od 2.500 do 20.000 maraka.

– Pivara je ranije imala znatno više radnika, a sada je taj broj smanjen isključivo na broj zaposlenih u proizvodnji. S obzirom da mi imamo ugovor sa njima o saradnji, a njima je ostao popriličan broj upražnjenih mjesta za ovaj aranžman, onda ta mjesta koriste naši radnici po vrlo povoljnim cijenama. Plaća se u tri rate, a noćenje po osobi iznosi simboličnih 8 maraka. Dakle, jedna četvoročlana porodica naših radnika ljetuje u Sutomoru za 320 KM, što je, po mom mišljenju, vrlo prihvatljiva opcija za uslove u kojima živimo – rekao je za “Novosti” predsjednik sindikalne organizacije “Arselor Mitala” Milanko Stojnić.

Mladi par iz Banjaluke Mirna Pijetlović i Velemir Dušanić takođe su se, uprkos prvobitnim planovima koji su bili vezani za duži put, opredijelili za vikend u Hrvatskoj.

– Imali smo u planu da ove godine otputujemo u Grčku. Ipak, nakon što smo stavili na papir sve troškove koji nas u narednom periodu očekuju i to uskladili sa primanjima, shvatili smo da je to nepotreban luksuz. Otputovaćemo na produženi vikend u Split kod rodbine, a po povratku ostatak odmora provesti u vikendici na selu. Sljedeće godine možda ipak budemo uspjeli da otputujemo u Grčku, koja je takođe prihvatljiva sa cijenama za naše uslove – rekla je za “Novosti” Mirna.

ZA SEDMICU ČETIRI PLATE

Nasuprot vikend turama, ipak, i dalje nekolicina onih, nešto imućnijih, ne odriče se sedmodnevnih i desetodnevnih ljetovanja na egzotičnim destinacijama.

– Suprug i ja solidno zarađujemo i sa dvoje djece svake godine biramo neku od egzotičnijih destinacija. U prosjeku, za sedam dana potrošimo oko 1.500 evra – rekla nam je M. M. iz Doboja.

Podsjetimo, prosječna plata u RS kreće se oko 850 KM. Zaposlenih ima oko 250.000. Dakle, prosječna porodica bi za pomenuti aranžman trebalo da izdvoji oko četiri cijele plate.

(Novosti)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender