17. 05. 2021.

Galijašević mjesec dana iza brave

Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, koji je osumnjičen za primanje mita i njegov savjetnik Smail Toromanović, provešće narednih mjesec dana u pritvoru, odlučio je Opštinski sud u Bihaću. Ovom odlukom sud je prihvatio zahtjev Tužilaštva USK, a pritvor nije zatražen za suprugu gradonačelnika Bihaća Adelaidu Galijašević i Jasmina Stamboliju, načelnika gradske službe za komunalne djelatnosti, koji su nakon kriminalističke obrade u policiji pušteni na slobodu. Tužilaštvo USK je potvrdilo da je Stambolija priznao krivicu te će u narednom periodu biti njihov saradnik u postupku protiv Galijaševića.

Galijašević, njegova supruga, Toromanović i Stambolija uhapšeni su u srijedu u simuliranoj akciji, kada je od Amira Behića, vlasnika građevinske kompanije “Behić Sani boj” zahtijevao mito od 10.000 KM ili 10 posto, kako bi naložio da Grad Bihać isplati ranije dug od 100.000 maraka njegovoj firmi. Prema informacijama iz Tužilaštva USK, neposredno prije hapšenja nadležni tužilac i inspektori Federalne policije su u atomobilu, u blizini, slušali razgovor Galijaševića i Behića. Nakon što je gradonačelnik otvoreno zatražio mito, Behić je rekao da mora otići do banke i podigne novac. Za vrijeme primopredaje novca policija je dobila zvučni signal, nakon čega su upali u kabinet gradonačelnika. U pokušaju da sakriju mito, Galijašević je novac predao supruzi, koja je u pratnji Stambolije izašla iz kabineta, gdje su ih presreli federalni policajci. Ona je potom pokušala Stamboliji predati kovertu, međutim nije uspjela i vraćeni su u kabinet.

Za krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Nakon hapšenja u Gradskoj upravi Bihaća trenutno vlada nedefisana situacija jer je Galijašević za svoga zamjenika, u situaciji kada je spriječen da obavlja funkciju, imenovao Toromanovića. U Općinskoj organizaciji SDA Bihać, čiji je Galjašević član, ne žele komentarisati novonastalu. Galijašević je nedavno ponovo izabran kao kandidat za gradonačelnika SDA na predstojećim lokalnim izborima.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender