18. 05. 2021.
Si Đinping u trodnevnoj posjeti Srbiji

Si Đinping u trodnevnoj posjeti Srbiji

Si Đinping u trodnevnoj posjeti Srbiji

Predsjednik Kine Si Đinping doputovaće danas popodne u trodnevnu posjetu Srbiji, tokom koje će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima o strateškom partnerstvu i jačanju saradnje, posebno na ekonomskom planu, a očekuje se i potpisivanje brojnih međudržavnih sporazuma.

Kao prvi predsjednik Kine koji dolazi u Beograd poslije više od 30 godina, Si Đinping će danas zajedno s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem položiti kamen-temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra u Beogradu, otkriće spomenik kineskom filozofu Konfučiju, kao i table novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine.

Dvojica predsjednika će položiti vijence na spomenik službenicima Ambasade Kine poginulim u NATO bombardovanju 1999, i prošetati Kalemegdanom.

Drugog dana posjete, u subotu 18. juna, održaće se sastanak predsjednika Srbije i Kine, kao i sastanak dvije državne delegacije, poslije čega će biti potpisano više međudržavnih sporazuma, među kojima je i memorandum o izgradnji strateške luke u blizini beogradskog mosta Mihajlo Pupin, na Dunavu, vrijednosti 300 miliona dolara.

Nikolić će Si Djinpingu uručiti Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Poslije ceremonije uručenja ordena, predsjednik Kine sastaće se s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i s članovima Vlade Srbije i predsjednicom Skupštine Majom Gojković.

U nedelju 19. juna, predsjednici Nikolić i Si posjetiće Željezaru Smederevo koju je nedavno kupila kineska kompanija Hestil, gdje će im domaćin biti premijer Aleksandar Vučić.

Kineski predsjednik naveo je uoči posjete da se raduje dolasku u Srbiju i da očekuje da sa državnim vrhom razgovara o budućoj saradnji.

“Očekujem da sa predsjednikom Nikolićem i drugim srpskim rukovodiocima zajedno razgovaramo o našem prijateljstvu, planiramo saradnju, razmišljamo o budućnosti i zajednički podignemo strateško partnerstvo na novi nivo”, poručio je Si u autorskom tekstu za Politiku.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ocijenio je za kineske medije da se posjetom kineskog predsjednika otvaraju novo poglavlje u tradicionalnom prijateljstvu Srbije i Kine i šansa za dalju ekonomsku saradnju.

DODIK ĆE SE U BEOGRADU SASTATI SA SI ĐINPINGOM

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će u Beogradu razgovarati sa predsjednikom Kine Si Đinpingom.

– Zahvalan sam rukovodstvu Srbije što ću imati takvu priliku, rekao je Dodik sinoć za našu Televiziju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender