09. 05. 2021.
Vreli afrički vazduh i pijesak iz Sahare stigli u naše krajeve

Vreli afrički vazduh i pijesak iz Sahare stigli u naše krajeve

Poslije afričkog talasa, stižu kiša i nepogode

Sivi oblaci, vjetar koji prelazi u oluju, sunčano, pa opet ispočetka, vremenske promjene se dešavaju iz minuta u minut. Uz sve to temperatura, koja je i bukvalno preko noći skočila za desetak stepeni, stvara osjećaj umora, nesanicu i nervozu.

Šahisti u parku uprkos sparini ne odustaju od igre. Većina Banjalučana spas traži u debelom hladu i osvježenjima svih vrsta, nije problem, kažu, toliko u vrućini, već u naglim promjenama.

Za iznenadnu vrućinu krivo je strujanje sa juga Afrike, koje nakon svježijeg vremena izaziva poseban osjećaj vlage u vazduhu i tjeskobe. Strujanje je sa sobom donijelo i pješačanu afričku masu koja je generalno dodatno pogoršala vrijeme. Slično će se zadržati i sutra, kažu meteorolozi, ali tu nije kraj ćudljivom vremenu koje će nas pratiti do kraja juna.

“Vlaga je 30-40 odsto, nije velika, ali opet stvara neku neprijatnost možda zbog naglih promjena koje se dešavaju. Treba reći da nam nedjelja donosi pravo pogoršanje, kada ćemo imati nestabilne grmljavinske procese, obilne padavine, posebno na zapadu Krajine”, kazao je Igor Kovačić, meteorolog.

Sve te promjene, logično, posebno će pogoditi hronične bolesnike. Za njih ljekari sa kojima smo razgovarali imaju standarni savjet – ne preskačite terapije i ne izlazite napolje u najtoplijem dijelu dana. Ni zdravi ne bi trebalo mnogo od toga da odstupaju – savjetuje porodični doktor Milijana Stanković. Ne izlazite nigdje bez šešira, obucite svjetliju odjeću i obavezno sa sobom ponesite flašicu vode.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender