06. 05. 2021.
Pronađen najstariji kiseonik u svemiru

Pronađen najstariji kiseonik u svemiru

Pronađen najstariji kiseonik u svemiru

Grupa naučnika iz Japana objavila je da je pronašla kiseonik koji je star 13,1 milijardu godina. Oni su do podataka došli uz pomoć najvećeg radio satelita na zemlji koji se nalazi u Čileu. Kažu da je to do sada najstariji kiseonik koji je čovečanstvo do sada videlo.

Istraživači sa univerziteta u Osaki i sa Nacionalne astromonmske opservatorija Japana, došli su do ovih nalaza proučavajući galaksiju staru 13, 1 milijardu godina, koja se nalazi u pravcu sazvežđa Kita.

Oni kažu da su otkrili atome kiseonika u materiji koja luta galaksijom. To znači da je kiseonik postojao 0,7 milijardi godina pošto je svemir stvoren pre 13,8 milijardi godina. Ovo je prvo takvo otkriće kiseonika u tako starim slojevima kosmosa.

Istraživači kažu da je gustina kiseonika u toj galaskiji deset puta manja nego u Mlečnom putu, našoj galaksiji.

Naučnici tvrde da su posle Velikog praska, trenutka kada je Svemir rođen, postojali samo atomi vodonika i helijuma. Atomi kiseonika i ugljenika, koji su neophodni za nastanak života, formirani su kasnije. Ali na koji način, to još uvek nije poznato.

Naučnici sa Univerziteta u Osaki kažu da će ovo otkriće pomoći u otkrivanju kako je kiseonik nastao u privim milijardama godina svemira i kako su stvorene zvezde i galaksije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender