09. 05. 2021.
Gacko: Policajac poginuo na radnom zadatku

Gacko: Policajac poginuo na radnom zadatku

Interpol traga za sedam državljana BiH

Interpol je na zahtjev pravosudnih organa BiH raspisao još jednu, sedmu, crvenu potjernicu za državljaninom BiH zbog osnova sumnje na terorističke aktivnosti, a riječ je o Senadu Kasupoviću /36/ iz Velike Kladuše.

Svih sedam lica sa Interpolove potjernice dovode se u sumnju da su se borila ili se bore za terorističku organizaciju “Islamsku državu” u Siriji i Iraku.

Oni su osumnjičeni i da su borci paravojnih formacija u Siriji kojima rukovodi “Islamska država”, poput militantne organizacije “Al nusra” i drugih, piše “Dnevni avaz”.

Navodi se da je Kasupović osumnjičen za organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom terorizam, a u Siriju, prema operativnim saznanjima bezbjednosnih agencija u BiH, otputovao je u julu 2013. godine.

Međunarodne potjernice raspisane su i za Ramom Grahovićem /49/ i Ibrom Čufurovićem /21/ iz Velike Kladuše, Edinom Pečenkovićem /53/ iz Bihaća, Jasminom Keserovićem /21/ iz Zavidovića i Sulejmanom Mešanovićem /28/ iz Gradačca, dok je šesta potjernica izdata za državljaninom Saudijske Arabije i BiH Ahmedom Zuharijem /50/.

Ova lica nalaze se u Siriji, a usko su bila povezana sa Bilalom Bosnićem, neformalnim vođom vehabija u BiH, koji je prije 15 dana pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja državljana BiH za odlazak na strana ratišta.

Prema podacima Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/, 260 državljana BiH nalazi se na ratištima u Siriji, a od početka izbijanja sukoba 2011. godine, do danas u BiH vratilo ih se samo 40.

U Sudu BiH trenutno se za pridruživanje “Islamskoj državi” vodi postupak protiv osam lica, dok su četiri osumnjičena priznala krivicu. Nepravosnažno je osuđeno pet lica, dok je ukupno za terorizam i povezivanje sa ovom terorističkom organizacijom osuđeno 10 lica, pri čemu je ukupno izrečena kazna od 21 godine zatvora.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender