06. 05. 2021.
Kasipović: Produktivan sastanak socijalnih partnera

Kasipović: Produktivan sastanak socijalnih partnera

Kasipović: Produktivan sastanak socijalnih partnera

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je da su socijalni partneri u Srpskoj na današnjem sastanku na Mrakovici približili stavove o budućem opštem kolektivnom ugovoru i da je sastanak bio produktivan

– Za Vladu je veoma važno da je u četvrtak, 23. juna sjednica Skupštine Unije udruženja poslodavaca, a u petak, 24. juna sjednica Generalnog vijeća Saveza sindikata i nadam se da ćemo tada imati njihov konačan stav – rekao je Kasipović novinarima na Mrakovici u pauzi sastanka.

On je izrazio očekivanje da će dogovor biti postignut do kraja mjeseca.

– Mislim da ćemo se svakako ponovo sastati nakon sjednica tijela i organa naših socijalnih partnera. Vjerujem da ćemo tada imati konačne stavove i nadam se dogovoru – rekao je Kasipović.

On je naveo da su danas rješavana neka pojedinačna pitanja, kao što su otkazni rok, otpremnina, godišnji odmor, regres, topli obrok i da još postoje određene dileme.

– Zamolili smo danas naše partnere da nam još jednom kažu svoje konačne stavove o članovima 20 i 21, koji se tiču uslova rada i djelovanja sindikata – rekao je Kasipović.

Govoreći o otkaznom roku, Kasipović je naveo da je prijedlog da traje 30 dana za radnike sa stažom do 10 godina, 45 dana za staž od 10 do 20 godina, 75 dana za staž od 20 do 30 godina i 90 dana za staž duži od 30 godina.

– Uvijek razmišljamo na način kolika je to drama i trauma za pojedinca i porodicu kada dolazi do otkaza, ali moramo razmišljati i na način kolika je to trauma i za poslodavca – poručio je Kasipović.

Komentarišući pitanje godišnjeg odmora, Kasipović je naveo da je sindikat tražio jedan dodatni dan za svake tri godine staža, poslodavci za svakih pet, a Vlada je predložila za svake četiri.

– Ne potcjenjujem to pitanje, ali nije prvorazredno pitanje da li ćete imati 20 ili 25 dana godišnjeg odmora. Prioritet je prvo da bude zaposlen, pa da zaradi platu, pa da ima mogućnost da kroz zaradu ide na godišnji odmor – dodao je Kasipović.

Predstavnici sindikata i poslodavaca nisu davali izjave.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender