16. 05. 2021.
Šta se ne drži u frižideru

Šta se ne drži u frižideru

Šta se ne drži u frižideru

Ako ste navikli da sve namirnice držite u frižideru, griješite. Niske temperature čuvaju svježinu hrane i sprečavaju razvoj bakterija, ali nekad donose više štete nego koristi, pa ove namirnice nemojte držati u frižideru.

Krompir

Najbolje mjesto za čuvanje je hladna i mračna prostorija poput podruma, gdje je temperatura 7-10 stepeni. U frižideru je hladnije, pa se skrob pretvara u šećer, što uništava ukus krompira.

Crni luk

Isto kao kod krompira, skrob se pretvara u šećer i mijenja ukus luka. Osim toga, frižider je suviše vlažna sredina za ovo povrće zbog čega ono može da proklija. Luk čuvajte u hladnoj, suvoj i dobro provjetrenoj prostoriji.

Paradajz

Ako ste jeli svježe ubran paradajz iz bašte, znate koliko se ukus razlikuje od onog koji je “prenoćio” u frižideru. Hlađenje uništava membranu ovog povrća, čineći ga vodenim. Zato, kupujte samo količinu koja vam je potrebna i čuvajte na sobnoj temperaturi do upotrebe.

Otvorene konzerve

Pašteta, tunjevina, kukuruz i ostale namirnice u otvorenim konzervama nikako ne držite u frižideru, jer metali mogu dospjeti u hranu. Ostatke prebacite u staklenu posudu, koja će sačuvati svježinu i ukus.

Lubenice

Prema studiji američkog odjeljenja za poljoprivredu, lubenice čuvane na sobnoj temperaturi prije sečenja imaju značajno više antioksidanasa i hranljivih materija od onih iz frižidera

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender