16. 05. 2021.
10 dokazanih načina za zaustavljanje dječijih napada bjesa

10 dokazanih načina za zaustavljanje dječijih napada bjesa

10 dokazanih načina za zaustavljanje dječijih napada bjesa

Iako ne možete spriječiti napade bjesa djece, možete ih prorijediti i skratiti njihovo trajanje. Napadi bjesa su sasvim normalni i pomažu vašem djetetu da postane nezavisno biće. Faza između 18. mjeseca i četvrte godine kritični je period za razvoj u kom dijete uči da je samostalno biće odvojeno od majke. Dijete uči da kontroliše i svoje tijelo i svoja osjećanja, a za to je potrebno vremena.

Šta da radite: Kada vam dijete pobjesni, podsjetite se da je to normalno. Kao roditelj, morate umijeti da izbalansirate ljubav i vaspitanje. Probajte da budete strpljivi i koristite neke od sjledećih strategija.

1) PRIHVATITE OGRANIČENJA SVOG DJETETA

Djeca su najbolja kad su sita i naspavana. Ako cijeli dan vodite dijete sa sobom po gradu, ono u jednom trenutku mora pobjesniti. Zato uvijek dobro isplanirajte vrijeme zadržavanja u gradu i uskladite ga sa obrocima i spavanjem. Ako se desi iznenada, uvijek imajte nešto slatko što dijete voli u torbi, pa će ga to smiriti.

2) USAVRŠITE SVOJ PREVENTIVNI POTEZ

Mnogo je lakše sprječiti napad bjesa nego ga zaustaviti kad počne. Ako vaše dijete obično pobjesni dok ste u marketu jer nećete nešto da mu kupite, prije ulaska u market mu recite da to danas nećete kupiti, ali da ćete kupiti nešto drugo. Tako dijete neće očekivati nešto, pa do razočarenja i napada bjesa neće ni doći.

3) ODGOVARAJTE KRATKO

Kada je dijete uznemireno, ne može da podnese velike količine informacija. Pričajte mu smireno, jednostavnim riječima i direktno. Kasnije mu objasnite detaljno. Dok je bjesno, recite mu nešto tipa „Ne smiješ da udaraš druge ljude“ ili „nemoj da vičeš“. To je ponekad, kombinovano sa strogim pogledom, sasvim dovoljno.

4) NE OČEKUJTE DA SE PONAŠA KAO ODRASLA OSOBA

Nemojte da mislite da dijete neće ponoviti grešku od juče i prekjuče i dana prije. Jednom će naučiti – samo budite istrajni. Što češće ponavljate isto, dijete će prije primiti poruku.

5) NIKAD NE PREGOVARAJTE

Ako dijete želi nešto što ne može da ima, a vi mu obećate to kasnije, onda ono ostaje u uvjerenju da može da ima nešto što neće imati. Umjesto da pokušate da uspostavite dogovor sa njim, ostanite čvrsto pri svojoj odluci i fokusirajte se na njegova osjećanja. Recite „sigurno ćeš sad opet plakati i tražiti mi to i to“ i dijete će se osjetiti kao da ga razumijete, pa će se ubrzo smiriti.

6) IGNORIŠITE NAPAD BJESA

Napadi bjesa su taktike pomoću kojih dijete pokušava da dobije ono što hoće. Potrebno je mnogo strpljenja i nerava, ali najbrže ćete zaustaviti napad bjesa tako što ćete ga ignorisati i raditi tako stalno. Kada dijete dobije napad bjesa, sjedite, uzmite časopis i pretvarajte se da ga koncentrisano čitate, kako biste mu dali do znanja da ne obraćate pažnju na njega.

7) PRIČAJTE KAO DJETE

Pričajte sa djetetom tako da vas razumije, njegovim rječnikom. Ako kaže „neću da izađem iz kade“, odgovorite sa „znam da nećeš da izađeš iz kade, ali kupanje je završeno“. Recite mu da ga razumijete, ali da je kupanje gotovo. Koristite samo jednostavne rečenice.

8) POČNITE DA ODBROJAVATE

Vaše rekacije mogu da odrede koliko dugo će trajati napad bjesa vašeg djeteta. Smirena reakcija može mnogo da vam pomogne. Uhvatite djete polako za ruke, gledajte ga u oči i odbrojavajte. Ako do broja tri ne prestane, dajte mu pauzu od jednog minuta, pa ponovite brojanje.

9) SKRENITE MU PAŽNJU

Kada stvari izmaknu kontroli, pronađite nešto čime ćete djetetu skrenuti pažnju. Recite mu na primjer „Hajde da se trkamo i vidimo ko će prije stići do klupe“. Ovo djeluje, jer uključujete i njega u akciju skretanja pažnje.

10) UČINITE DA SE OSJEĆA SIGURNO

Nekad je potrebno samo malo nježnosti da se dijete smiri. U trenutku napada bjesa, mirno stanite pored djeteta i nežno mu pričajte gledajući ga u oči. Zagrlite ga. Osjećaj sigurnosti je siguran način da se zaustavi napad bjesa.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender