15. 05. 2021.
Nekoliko razloga zbog kojih morate posjetiti Nacionalni park Sutjeska – uskoro

Nekoliko razloga zbog kojih morate posjetiti Nacionalni park Sutjeska – uskoro

Nekoliko razloga zbog kojih morate posjetiti Nacionalni park Sutjeska – uskoro

Nacionalni park Sutjeska je najveći i najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini, a osnovan je 1962. godine. Za Sutjesku su svi čuli, mnogi umiju reći i par riječi o tome šta je Sutjeska. Nemali broj, pogotovo pripadnika starijih generacija, zna i gdje je Tjentište. Tamo se svraćalo tokom školskih ekskurzija, puta prema moru, ili sportskih manifestacija.

Tokom i nakon rata, Sutjeska je zaboravljena, zapala u tišinu između planinskih grebena kojima je okružena. A onda su neki ljudi – i to potomci ovih pomenutih starijih generacija – odlučili da to više ne može tako.

Dakle, ovo su razlozi da odete u NP Sutjeska i to već početkom jula:

1. Zato što nikad niste bili

2. Dolina heroja na Tjentištu

Tu se nalazi čuveni spomeni Bitke na Sutjesci i muzej posvećen istoj. Dolina je lijepa sama po sebi. Kroz nju teče bistra Sutjeska. Podno šume se nalazi Hotel Mladost, a preko rijeke sportski tereni i veliki bazen. Tjentište je baza za sve posjetioce Nacionalnog parka.

Dolina Heroja

3. Perućica

Perućica je jedna od rijetki prašuma u Evropi (kažu, uz šumske komplekse na sjeveru Evrope, i jedina). Prašuma Perućica je strogo čuvana površina Nacionalnog Parka Sutjeska koja zauzima područje od 14,34 kilometara kvadratnih. To je sirova, prelijepa, divlja i netaknuta prirodna cjelina. Njen simbol je Skakavac, vodopad koji se nalazi u srcu prašume visok preko 70 metara.

Skakavac

U Perućici stabla se rađaju, žive i umiru sama. I sav živi svijet oko njih. Pojedine bukve ili četinari stari su više od 200 godina, a smatra se da je sama prašuma stara oko 20.000 godina. Najviša stabla visoka su preko 50 metara. 1952. godine prašuma je proglašena strogo zaštićenim dijelom prirode koji se isključivo koristi za naučne i obrazovne svrhe, dok je 1954. godine stavljena pod zaštitu države kao prirodni rezervat. U Perućicu ni slučajno nemojte ići sami nego angažujte lokalne vodiče.

Nećete zažaliti.

4. Maglić

Najviši vrh u RS i Bosni i Hercegovini, visok je 2.386 metara. Iako je prvi među jednakima, Maglić nije nedostupan rekreativcima i neredovnim planinarima, ali ako mu krenete u pohod, preporučuje se da to učinite s nekim ko poznaje teren i da dobro pazite na vremenske prilike (magla, oblaci, vjetar, pljuskovi i grmljavine).

Maglic

6. Zelengora

Ovo je planina ”preko puta Maglića i Perućice” i ako pitate planinare, većina će reći: najljepša planina u BiH (i ime joj je lijepo). Zelengora je zelena planina puna planinskih jezera, tzv. gorskih očiju, velikih i malih, sve ljepše od ljepšeg. Kada je dijelio ljepotu, bog nije štedio ni na Zelengori ni u drugim dijelovima NP Sutjeska.

Vidikovac Borić sa kojeg puca (ali stvarno puca) pogled na Perućicu nećete nikad zaboraviti.

planinsko cvijeće

5. Rafting

Rafting u kanjonu Tare, drugom najdubljem kanjonu na svijetu. Ako neko ne zna, to je rijeka koju možete piti sve vrijeme dok plovite čamcem.

7. OK fest

Sve ovo šturo opisano iznad samo je dio onoga što možete vidjeti, što možete osjetiti i u šta se možete uvjeriti sami , tokom OK festa – festivala koji se održava na Tjentištu od 1. do 3. jula

Šta je OK fest i zašto da idete:

Festival za mlade OK Fest je muzički događaj, koji svojim ciljem, programom i sadržajima nastoji da vrati “stari sjaj” Nacionalnom parku Sutjeska i postane jedan od značajnijih regionalnih festivalskih događaja. OK Fest održava se svake godine, prvog vikenda u julu mjesecu. Osim bogatog muzičkog programa ljubiteljima dobre zabave, avanture, druženja i prirode nudimo brojne sadržaje u okviru zabavno – edukativnih zona:

Adrenalin zona: rafting na Tari; posjeta prašumi Perućici; planinarska šetnja do podnožja Maglića; sportske aktivnosti: basket, beach volley, mali fudbal…

Agora zona: interesantne panel diskusije i mini konferencije u saradnji sa partnerskim omladinskim i studentskim organizacijama
Umjetnička zona: muzički koncerti, revije studentskih filmova i studentske predstave, te projekcije svjetskih filmskih ostvarenja

Organizatori su, kako kažu, ovu avanturu započeli iz čistog entuzijazma i ljubavi prema NP Sutjeska i nastavljaju je s jasnim ciljem: „oživjeti“ NP Sutjeska, vratiti mlade iz cijelog regiona u ovaj fantastični prirodni ambijent, koji je prije pola vijeka sadržajima i ponudom bio namjenjen upravo njima i koji je stvaran od strane mladosti nekadašnje države.

Usred sve te prirode, tri noći zaredom sviraće: Babe – Vlatko Stefanovski Trio – Laibach – Who See – Kolja i grobovlasnici – Bajaga i instruktori – Edo Maajka – Kultur Shock – Viva Vox – ZAA – Dječaci – Artan Lili – Stereo Banana.

RTV Kontakt je medijski sponzor OK festa i svi koncerti će prvi put otkad postoji festival biti uživo prenošeni u programu Kontakt radija.

Ima još malo mjesta u kampu, a kako da se prijavite i odete na OK fest, saznajte na OVOM LINKU.

Vidimo se!

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender